Index Vakbarát Hírportál

Kirívó jogsértés az ellenzéki SMS-ek ügye az NVB egyik tagja szerint

2022. április 2., szombat 10:22 | aznap frissítve

A DatAdat nevű cég titkos és tiltott adathalász-tevékenységére reagált az NVB és több vezető politikus is. Büntetőeljárás indulhat az ügyben.

A kampányban mind a tömegességét, mind a jogsértés súlyát tekintve a legkirívóbb jogsértésnek nevezte az ellenzéki SMS-ek ügyét Szalay Tamás, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Országgyűlés által választott tagja, aki arra kérte a testületet, hogy hivatalos eljárásban keressék meg a nyomozó hatóságot büntetőeljárás lefolytatása érdekében, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is – tájékoztatott az MTI.

A pénteki ülésen az NVB tagjai tíz igen szavazattal, egy nem ellenében támogatták, hogy az SMS-ek ügyében feljelentést tegyenek. illetve hogy az adatvédelmi hatósághoz forduljon a testület.

Az NVB-hez több beadvány is érkezett, amelyben a héten milliós számban kiküldött, névre szóló szöveges üzeneteket kifogásolták az érintettek. A címzettek döntő többsége ugyanis nem járult hozzá ahhoz, hogy adataikat politikai kampányok céljára használják fel.

Nem adták meg adataikat, mégis kaptak üzenetet

Amint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt napokban ismeretlen telefonszámról olyan SMS-eket küldtek ki, amelyekben a baloldal támogatására buzdítottak. Olyanok is kaptak ilyen üzeneteket (köztük kormánytagok is), akik a baloldali pártok számára soha semmilyen adatukat nem adták meg.

Az ügyben felmerült Bajnai Gordon és „Amerikában kiképzett titokminisztere” DatAdat nevű cége titkos és tiltott adathalász-tevékenységének, személyes adatok törvénytelen használatának, valamint tiltott kampányfinanszírozásnak a gyanúja is.

Az üggyel összefüggésben Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója azt mondta:

Ilyen rendszerszintű támadás még soha nem érte a magyar választásokat a rendszerváltozás óta. Ez ellen minden szuverén állami szervnek kötelessége fellépni, meg kell védeniük a magyar választások szabadságát, tisztaságát és tisztességességét.

Mint ismeretes, Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cégcsoportja állhatott annak az SMS-kampánynak a hátterében, amely során mintegy egymillió választó kapott gyakran névre szóló üzenetet Márki-Zay Péter kampányközpontjától.

Az utolsó szögig

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki reagálásában olyan súlyos csalásnak nevezte a történteket, amit a jogászoknak „az utolsó szögig” ki kell vizsgálni. Hasonló állásponton volt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is, aki szerint

nagyon durva, tömeges jogsértést és bűncselekményeket követtek el a baloldal érdekében, hiszen olyan adatbázisokat használtak föl, ahol senki nem járult hozzá az adatkezeléshez. Ez ilyen tömeges mértékben egészen példátlan.

Egy megszólaltatott  informatikai szakértő szerint ez esetben egy olyan műveletről lehetett szó, amely során nem válogattak a célszemélyek között, mivel minél több választópolgár elérése volt a cél. A szakértő állítása szerint a DatAdat által végrehajtott precíziós akciók már régen elkezdődtek. 

Az SMS-ekkel azokat a bizonytalanokat célozták meg, azokat tartanák otthon, akik a feltevés szerint a kormányoldalra szavaznának. Ezzel párhuzamosan az ellenzék szimpatizánsainak mozgósító üzeneteket küldtek.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok