Index Vakbarát Hírportál

Egy választási rekord megdőlt, 15 órára a szavazók már több mint fele voksolt

2022. április 3., vasárnap 15:59

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szokás szerint kétóránként közli az aktuális, országosan összesített adatokat. Az eddigi választási részvétel eddig egyszerre mondható átlagosnak, ugyanakkor hozott már rekordot is.

Az NVI 15 órás országos adatközlése alapján 52,75 százaléknál tart a részvételi arány, ami 4 058 746 szavazót jelent. Négy évvel ezelőtt 53,64 százalékos volt a részvétel, egyre csökken a különbség.

Az előző választásokon a következőképpen alakultak a délután 3-as részvételi arányok:

Vagyis a mai tendencia továbbra is érvényes, miszerint átlagosak a választási részvételi adatok, amelyek idén valamivel alacsonyabbak a 2018-as részvételnél, a 2014-esnél azonban magasabbak.

A portfolio.hu szúrta ki, hogy rekordszámú szavazó járult az urnákhoz 11 és 13 között, ugyanis a 40,01 százalékos 13 órai részvételi arányból 14,24 százalék ekkor adta le a szavazatát: 2002-ig visszatekintő statisztikánkban még nem volt példa ilyen magas részvételre a déli órákban.

A mellékelt ábra szerint Budapesten is megindultak a szavazók, számos budapesti kerület nemcsak felzárkózott az országos átlaghoz, de jelentősen meg is haladta azt.

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig a szavazásra jogosultak 56,44 százaléka adta le szavazatát a fővárosban az NVI adatai szerint.

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 281 ezer választópolgárból 1,82 százalék, 23 268 választó adta le szavazatát.

A részvételi adatok megoszlása ezekben a budapesti egyéni választókerületekben volt a legmagasabb:

A legmagasabb részvételt – az 56,44 százalékos Budapesten túl – Pest megyében mérték (55,15 százalék), míg a legalacsonyabbat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (47,92 százalék).

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 17 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján, ezekről azonnal beszámol az Index.

ITT olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok