Index Vakbarát Hírportál

Elemző: Nem a részvételi adat, hanem a földrajz számít

2022. április 3., vasárnap 10:45

Feltételezhetően alacsonyabb lesz a részvétel, mint 2018-ban, de leginkább a szavazatok földrajzi eloszlása számít majd – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila Tibor, aki szerint a kormánypártok érdeke, hogy a vidéki településeken megnyomják a részvételi kedvet. Az elemző állítja, az időjárás is fontos tényező lehet, hiszen a rossz idő a politika iránt kevésbé érdeklődők egy részét távol tarthatja az urnáktól.

Nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi adatokból, de a kilenc órakor közzétett 10,31 százalékos számból azt lehet gyanítani, hogy elmarad majd a részvétel a négy évvel ezelőttitől – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila Tibor, aki szerint a rossz időjárás távol tarthatja a voksolástól a politikailag kevésbé elkötelezett réteg egy részét.

Az elemző úgy véli, hogy a szavazókör elhelyezkedése, az attól való távolság és az útviszonyok is befolyásolhatják, hol mennyien szavaznak majd.

Nagy Attila Tibor kifejtette: a részvételi adatoknál többet számít majd a földrajzi elhelyezkedés, hiszen a kormánypártok érdeke, hogy a vidéki kistelepüléseken tornázzák föl a részvételt, míg az ellenzék abban bízhat, hogy Budapesten lesz kiugró a szavazási hajlandóság.

A szakértő emlékeztetett: négy éve sokan gondolták, hogy a magas részvétel segíthet majd legyőzni a kormánypártokat, de csalódniuk kellett, mert kiderült, éppen a sikeres vidéki mozgósítás vezetett jelentős jobboldali sikerhez.

Az elemző lapunknak elmondta, a 11-12 óra körül mért adatokból már komolyabb következtetéseket lehet majd levonni, de egyelőre ő úgy látja, a rossz időjárás beleszólhat a választásokba, így arra is figyelni kell, délutánra eloszlanak-e a felhők.

Mint megírtuk, a Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint vasárnap reggel 9-ig a szavazásra jogosultak 10,31 százaléka, 793 219 fő adta le szavazatát az országgyűlési választáson.

A 9 órás adatok a következőképpen alakultak a korábbi választásoknál:

A Békés megyei szavazók voltak a legaktívabbak (11,43 százalék), míg a legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében volt (8,78 százalék). A fővárosban a választásra jogosultak 9,61 százaléka adta le a voksát reggel 9 óráig.

Itt olvashatja az Index választási mellékletét a friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Szavazatát adja le egy választópolgár az Óbudai Kulturális Központban 2022. április 3-án. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok