Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek az első adatok: reggel 7-ig 1,82 százalékos volt a részvételi arány

2022. április 3., vasárnap 08:34

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,82 százaléka adta le szavazatát. Ez azt jelenti, hogy eddig 139 667 ember járult az urnákhoz az országgyűlési választás, valamint a vele egyszerre tartott népszavazás első órájában. 

A Névjegyzék alapján a szavazókörök zárásáig, azaz este 7 óráig csaknem 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Négy évvel ezelőtt reggel 7 órakor 2,24 százalékos volt a részvételi arány, míg 2014-ben 1,64 százalékos. 2010-ben az első óra adatai 1,61 százalékos részvételről tanúskodtak.

Vasárnap reggel valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson: a 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre megkezdte a munkáját, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat – szerepel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap reggeli közleményében.

A részvételi adatok megoszlását térképünkön nézheti meg:

ITT olvashatja az Index választási mellékletét a friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Az első szavazók a szavazófülkében a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok