Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter elismerte a Fidesz választási győzelmét

2022. április 3., vasárnap 23:25 | aznap frissítve

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentette: le van taglózva, csalódott, de nem engedhetik el most egymás kezét, együtt kell tovább küzdeniük.

„Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más, nem akarom titkolni a csalódottságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény, ezen nincs mit szépíteni” - kezdte beszédét Márki-Zay Péter, azzal folytatva, hogy tudták, egyenlőtlen küzdelem lesz, és hogy csalni is fog az ellenfél.

Elismerjük a Fidesz győzelmét. Nem vitatjuk, hogy a Fidesz ezt a választást megnyerte.

Azt viszont vitatják, hogy demokratikus és szabad lett volna a választás.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Hitler is kétharmados többséget szerzett volna 1945-ben a körülvett Berlinben.

Márki-Zay Péter elmondta: a propaganda az, amely megnyerte a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és a becsület. Az lehet a vigaszuk, hogy Orbán Viktor „félt” a kampányban, rettegett attól, hogy elveszítheti a hatalmát.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy ebben a rendszerben ezt lehetett elérni, mindent megpróbáltak, az élete négy évét tette erre, volt egy összefogásuk, volt egy közös programjuk.

Mindenkit arra biztat, mindenki nyugodjon meg. Márki-Zay Péter azt mondta: ő most hazamegy, egy év után kialussza magát, megcsókolja a gyerekeit, találkozik a barátaival.

Nyugodjunk meg, menjünk haza, szeressük egymást, aludjuk ki magunkat, józan döntést kell hoznunk

– jelentette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péternek megható volt emlékeznie a nagyapjára, akinek 1945 után elvették az állását, ezért két lovat vett és kocsis lett, de államosították a két lovát. Később Észak-Amerikában találkozott az ő unokatestvérével, aki 1945-ben úgy döntött, hogy elmegy.

Amikor megnéztem ennek a két embernek az életútját, azt mondtam, hogy a helyes döntést a nagyapám hozta. Amikor államosították a lovait, elvették mindenét, újra kellett járnia az egyetemet, de itt nevelte Magyarországon a gyerekeit, magyarnak.

Márki-Zay Péter úgy döntött, hogy nagyapja példáját követi, és bár most minden józan magyarban megfontolás tárgya lehet a kivándorlás, de kijelentette:

itt áll az én hét gyermeken, mi maradunk, itt maradunk veletek.

A politikus hangsúlyozta, hogy mindenki mellett kiállnak a jövőben is és folytatni fogják a küzdelmet, és építik tovább a közösséget. Hozzátette: tudták, hogy nehéz és egyenlőtlen lesz a küzdelem, de azt nem gondolták volna, hogy ennyire ebbe az irányba fog menni Magyarország, és ennyire meg lehet vezetni az embereket.

Márki-Zay Péter elmondta: nehéz idők lesznek, mindig lesznek bűnbakok, és ők lesznek azok, de nem engedhetik el most egymás kezét. Hangsúlyozta, együtt fognak küzdeni tovább, majd Jézust idézte:

Bocsáss meg nekik uram, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint attól még, hogy a számok nem ezt mutatják ma este, azoknak van igaza, akik úgy gondoltátok, hogy ennek az országnak Nyugaton van helye.

Még vissza fogjuk adni ennek a hazának a tisztességét és becsületét

– tette hozzá. Ellenzékből is meg fogják mutatni, hogy a becsület és a tisztesség nem fog kiveszni Magyarországból.

Tisztességes Magyarországban hisznek, és ezért a küzdelmet soha nem adhatják fel.

Végezetül megköszönte mindenki munkáját: a 106 hős, összefogott politikusnak, az aktivistáknak, annak a 27 ezer embernek, akik szavazatszámlálók voltak. „Küzdöttek valamiért, amit mi nem adhatunk fel” – jegyezte meg.

Márki-Zay Péter tiszta lelkiismerettel tér haza, hogy mindent megtettek. A kormánypárti szavazókra azt mondta: ők is a magyar testvéreik, akiket nem tudtak meggyőzni, értük is imádkoznak, mert „higgyétek el, hogy nem tudják, hogy mit cselekszenek”.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiemelte: ne adjátok fel. Végezetül kijelentette: Isten óvja Magyarországot!

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok