Index Vakbarát Hírportál

Elmaradhatnak a részvételi adatok a négy évvel ezelőttiektől

2022. április 3., vasárnap 19:26

A Nemzeti Választási Iroda utolsó előtti adatközlése szerint 67,80 százalék volt a választási részvételi arány. Mindez azt mutatja, hogy továbbra is tart a szavazókedv, azonban a 2018-as adatokkal összevetve némileg csökkent az arány. Fél hétig 5 216 424 választópolgár jelent meg a voksoláson.

Az adatokból ugyanakkor kiderül, már nem marad el annyival a részvétel a 4 évvel ezelőttitől, mint délelőtt 11-kor, amikor még több mint 4 százalék volt a különbség 2018-hoz képest.

Budapesten 72,35 százalékos volt a részvételi arány a 18:30-kor közölt adatok szerint, a legtöbben a 3. számú egyéni választókerületben szavaztak (78,26 százalék), ahol többek között Fürjes Balázs (Fidesz–KDNP) és Hajnal Miklós (Egységben Magyarországért) küzd meg a mandátumért.

Legkevesebben (64,41 százalék) továbbra is a 6. számú választókerületben vettek részt a voksoláson, ahol Sára Botond (Fidesz–KDNP) és Jámbor András (Egységben Magyarországért) között dőlhet el a verseny.

Országosan 18:30-ig változatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében volt a legalacsonyabb a részvétel, a szavazók 56,10 százaléka járult urnákhoz.

Itt olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép:  Egy nő leadja szavazatát a budapesti Hegyvidéki Mesevár Óvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok