Index Vakbarát Hírportál

Nem vizsgálhatják a román szeméttelepen talált levélszavazatok ügyét

2022. április 3., vasárnap 18:58

A Nemzeti Választási Bizottság nem vizsgálja a Marosvásárhelyen talált elégetett szavazólapok ügyét.

Az NVB-hez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult kifogással. Mint beadványában írta, kitöltött és elégetett szavazólapokat találtak Marosvásárhely közelében. A bizottság előtti meghallgatásán Hadházy Ákos azt kérte, hogy az NVB semmisítse meg a levélszavazás eljárását, és ismételtesse meg a szavazást. Azt mondta, nem létezik két választás, egy magyarországi és egy a határon túliaknak, az utóbbi a magyarországinak szerves része, és ha a határon túliak szavazásának biztonságát nem tudja garantálni az NVB, akkor meg kell ismételtetnie az egész szavazást, és az NVB-nek is „fel kell állnia”.  

Az NVB 9:4 arányban úgy döntött, elutasítja a kifogást. Határozatában a testület arra hivatkozott, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, így az NVB hatáskör hiányában nem vizsgálhatja ismeretlenek Románia területén kifejtett tevékenységét. Miután az eset kiderült, az NVI feljelentést tett az ügyben.  

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az NVB ülésén egy jogorvoslat elbírálása során elmondta: eddig az NVI-hez 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, az ellenőrzés során 43 olyan borítékot találtak, amelynél a válaszborítékot a Magyar Posta biztonsági okokból a saját szabályzatának megfelelően átlátszó borítékba csomagolta át.

Hozzátette: a posta átcsomagolásait egyelőre nem bontották fel. Megvárják az összes levélszavazat beérkezését, az összes ilyen átcsomagolt válaszborítékot külön gyűjtik, és a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt vizsgálják meg és döntik el, a sérülés mértéke hogyan befolyásolja a válaszboríték érvényességét.

Ellenzék: nincs két szavazás, csak egy

Nincs két szavazás, csak egy magyarországi szavazás van – kommentálta a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elégetett levélszavazatokkal kapcsolatos határozatát az ellenzéki pártok budapesti eredményváró rendezvényén vasárnap.

Barabás Richárd felvetette: ha az NVB-nek nincs, akkor kinek van joghatósága a magyarországi választásokon, amelyek határon túli levélszavazatok bevonásával zajlanak.

(Borítókép: Az április 3-i magyarországi országgyűlési választások levélszavazatai Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. március 29-én. Fotó: Veres Nándor / MTI)

Rovatok