Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek a 9 órás adatok, már minden tizedik választó leszavazott

2022. április 3., vasárnap 09:52

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) kiadta a második országos részvételi adatokat: az összesítés szerint vasárnap reggel 9-ig a szavazásra jogosultak 10,31 százaléka, 793 219 fő adta le szavazatát az országgyűlési választáson.

A 9 órás adatok a következőképpen alakultak a korábbi választásoknál:

A NVI első vasárnap reggeli adatai azt mutatják, hogy reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,82 százaléka adta le voksát. Ez azt jelenti, hogy 139 667 ember járult az urnákhoz az országgyűlési választás, valamint a vele egyszerre tartott népszavazás első órájában.

A választói névjegyzék alapján a szavazókörök zárásáig, azaz este 7 óráig csaknem 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Négy évvel ezelőtt reggel 7 órakor 2,24 százalékos volt a részvételi arány, míg 2014-ben 1,64 százalékos. 2010-ben az első óra adatai 1,61 százalékos részvételről tanúskodtak.

Vasárnap reggel valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson: a 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre megkezdte a munkáját, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. 

A részvételi adatok megoszlását térképünkön nézheti meg:

ITT olvashatja az Index választási mellékletét a friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok