Index Vakbarát Hírportál

Stumpf István: Válságkezelő kormányzásra kell készülni

2022. április 4., hétfő 15:59

Az első lépés a helyzetértékelés, ezt követi a felkészülés arra, hogy milyen kormányzati szerkezetben, milyen irányvonalak mentén fog kormányozni az új kormány, amelynek eddig nem tapasztalt helyzetekkel kell majd szembenéznie. Többek között erről beszélt az Index Kibeszélő című műsorának választásokat értékelő adásában Stumpf István jogász, politológus.

Válságkezelő kormányzás fog elindulni a korábbiakhoz képest egyértelműen, és azt gondolom, hogy ekkora felhatalmazás nagyon nagy felelősséget is jelent, és szerintem ezzel a felelősséggel és felhatalmazással az új kormány élni fog.

Bár a politológus sem számított kétharmados többségre, úgy gondolja, az alkotmányozó többség előnyös lehet a kormányzati cselekvőképesség szempontjából.

Válságkezelő kormányzásra kell készülni

„A háború kellős közepén vagyunk, ami rányomja a bélyegét az energiaellátásra, hihetetlenül felszaladtak az árak, gondok lesznek majd az élelmezéssel, tehát olyan váratlan dolgokkal kell szembenéznie a kormánynak, amelyet az elmúlt tizenkét évben soha nem tapasztalt meg. ilyen értelemben az, hogy erős kormányzópárt van, és a gyors cselekvőképességhez megvan a kormány kétharmada, az lehet előny is” – mondta Stumpf István a Kibeszélőben.

A régi-új kormányzat számol azzal, hogy új helyzetben más kihívásokkal kell szembenéznie.

Azt hiszem, hogy a hét bő esztendő helyett jön egy sokkal szűkebb mozgástérrel bíró gazdasági környezet, amit, azt gondolom, hogy a kormányzatnak is tudomásul kell venni, erre számol is szerintem a miniszterelnök is meg számol a kormányzó párt is, hogy itt most bizony számos kérdést újra fel kell tenni és végig kell gondolni.

 A Kibeszélőben Stumpf István beszélt továbbá arról is, hogy

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok