Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter nélkül folytatódhat az ellenzéki együttműködés

2022. április 5., kedd 11:13

A hatpárti ellenzék vezetői kiértékelik az eredményeket és felvázolják a további együttműködés kereteit, miközben többen is Márki-Zay Pétert támadják.

A vasárnapi országgyűlési választások a hatpárti ellenzéki összefogás ellenére újra a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többségét hozták, ahogy 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is.

A hat ellenzéki párt elnöke a közös kampány értékeléséről egyeztetett, az erről szóló közleményükben úgy fogalmaznak, hogy kötelességük levonni a tanulságokat, és miután közös listával, közös jelölőszervezetként indultak a választáson, ezt a munkát is közösen kell elvégezniük.

Az ellenzéki pártok elnökei és társelnökei már a választás másnapján összeültek, hogy elkezdjék ezt a munkát, kiértékeljék az eredményeket, valamint hogy felvázolják az előttünk álló időszak főbb feladatait és hat párt további együttműködésének kereteit.

Az összefogás résztvevői azt ígérik, „mindent meg fogunk tenni, hogy hasonló helyzet többé ne fordulhasson elő”.

Márki-Zay Pétert kritizálják

Jakab Péter a választás éjszakáján arról beszélt, hogy Márki-Zay Péter „megbuktatta az ellenzéket”. A Jobbik elnöke hétfőn is a közös miniszterelnök-jelöltet kritizálta, akinek megszólalásai szerinte jobbikos és baloldali szavazókat is elriasztottak, ő pedig már eleget mosta „a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét”.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ennél visszafogottabban, de szintén jelezte, hogy nem Márki-Zay Péter a jó kapitány. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke úgy véli, nem tett jót, hogy a miniszterelnök-jelöltjük „egy végtelen monológgá” változtatta a kampányukat.

Velük szemben Donáth Anna, a Momentum elnöke inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy eltűnt nyolcszázezer ellenzéki szavazó, de nem szabad most egy-egy bűnbakot keresniük, mert a bukásnak mindannyian felelősei. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Jobbik szavazóit hiányolta az ellenzéki táborból, és a jövőt egy „világosan beszélő, baloldali alapokra építkező” erőben látja.

(Borítókép: Márki-Zay Péter az ellenzék eredményváróján 2022. április 3-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok