Index Vakbarát Hírportál

Tippek, hogy ne bukjunk sokat az inflációval

2022. április 5., kedd 19:03

Ha nem figyelünk oda, és nem lépünk időben, akkor az infláció könnyen eltüntetheti megtakarításaink egy részét. Ennek megakadályozásában segít a Kibeszélő Extra két vendége, Pataki Gábor közgazdász és Paku Dénes, az egyik befektetési alapkezelő menedzsere.

Műsorunk első részében Paku Dénessel, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő online értékesítési és ügyfélszolgálati menedzserével vettük végig, hogy milyen mértékű inflációra számíthatunk idehaza. Mi az, amit semmiképpen ne csináljunk a pénzünkkel, mert csak rosszul járhatunk vele, és mik azok a lehetőségek, amelyekkel csökkenthetjük veszteségeinket.

Tippek, hogy ne bukjunk sokat az inflációval

A szakember hangsúlyozza:

a legrosszabb az, ha otthon a párnacihában vagy lekötés nélkül, banki folyószámlánkon tartjuk a pénzünket. Aki nem lép, nem fektet be, és idén év végére 10 százalék közelébe érhet az infláció, akkor annak – ha van mondjuk egymillió forint megtakarítása – az akár 90-100 ezer forinttal is kevesebbet érhet jövő év elején.

Másik vendégünk, Pataki Gábor, a coinbroker.hu alapítója a digitális pénzek szakértője. Ő azt mondja el közérthetően, hogy miért tart a világ a digitális pénzeszközök felé, miért és hogyan nő gomba módra a kriptovaluták száma, és miként lehet velük pénzt keresni, ha okosan és időben lépünk be erre a piacra.

Mindenki azt mondja, hogy kriptovaluta, vagyis bitcoin. Miközben a bitcoin mára már egy elavult kriptovaluta lett, de jó a PR-ja. Nagyon drága üzemeltetni, és lassúk a tranzakciói, ha az újabbakkal hasonlítjuk össze. Ettől függetlenül jelenleg ez ér a legtöbbet.

A műsorban beszélgettünk arról is, hogy 

Pataki Gábor azt is elmagyarázza, hogy miért kell sűrűn kivenni a profitot, ha nyereségre tettünk szert egy-egy kriptovaluta-befektetésünknél. Miért kell tisztázni magunkban, hogy mi a fontosabb: a profit vagy az élmény? Miért szeretnek az emberek inkább játszani, mint ténylegesen tenni azért, hogy profitjuk legyen? És mit jelez a kapzsisági index?

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok