Index Vakbarát Hírportál

Tordai Bence: A következő hónapok nagyon forróak lesznek

2022. április 5., kedd 21:36

Bár a Párbeszéd politikusa választást nyert Budapest 4-es számú választókerületében, az ellenzék választási eredménye miatt „kesersavanyúnak” tartja a saját győzelmét.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Tordai Bence azt mondta: több millió embernek és saját maguknak is csalódást okoztak. Elismerte, hogy az ellenzéki összefogás kollektíve sok hibát követett el a kampányban, de nem ezen múlt, szerinte ha kihozzák a maximumot, akkor sem tudtak volna nyerni, mert „szembejött a történelem és a propaganda gépezete”.

Tordai Bence kifejtette: onnantól kezdve, hogy az ukrajnai háború kitört, a kormányoldal megtalálta az üzenetet, vagyis hogy garantálják a békét, miközben az ellenzék háborúba vinné az országot.

A párbeszédes politikus szerint ez „elemi erejű” volt, és ezzel semmit sem tudtak szembeszegezni. Tordai Bence elmondta: nehéz azzal hadakozni, hogy a választást megelőző napon kimentek egy háborúellenes tüntetésre, majd a köztévé háborúpárti tüntetésnek nevezte azt. Az ellenzéki politikus úgy gondolja, ha négy vagy nyolc évvel ezelőtt lett volna összefogás, akkor nyertek volna.

Utalva a Márki-Zay Pétert ért bírálatokra, azt mondta: méltatlannak tartja, és nem érzi bajtársiasnak, hogy vannak olyanok az ellenzékből, akik egyetlen szereplőre akarják rátolni a felelősséget a választási kudarc miatt. Azt ugyanakkor Tordai Bence leszögezte: a véleménykülönbségek ellenére is vigyázni kell a hatpárti szövetségre.

A választás utáni egyeztetéseken megegyeztek, hogy együtt maradnak, megtartják a szövetséget. Annál is inkább, mert Tordai Bence szerint nem lehet tudni, hogy mi következik a következő hónapokban, amelyekről kijelentette: „nagyon forróak lesznek”.

A Fidesz ugyan most megnyerte ezt a választást, de fejére omolhat a saját rendszere. Azok a gazdasági hibák, amelyeket egymásra halmozott, azok egy olyan megélhetési válságot okozhatnak, amiről már beszéltünk a kampányban, de még nem teljesedett ki

– fejtette ki.

A párbeszédes politikus azt is mondta: politikailag meg tud bukni az Orbán-kormány, de jogilag nem. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy egy olyan időszak jön majd, mint 2006-ban, amikor megbukott a kormány, csak meg kellett várni, hogy „leketyegjen az idejük”.

(Borítókép: Tordai Bence 2021. október 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok