Index Vakbarát Hírportál

Elszaporodtak a vaddisznók a Balaton környékén

2022. április 7., csütörtök 14:45

Az elmúlt időszakban egyre több lakossági bejelentés érkezik arról, hogy a Balaton-parti településeken rendszeresen vaddisznók járnak át. A rendőrség már drónokkal figyeli meg az állatokat.

A vaddisznók elszaporodása és a településeken való megjelenése a rendőrség szerint rendkívül balesetveszélyes, csak széles körű összefogással befolyásolható jelenség. 

Az állatokat általában az udvaron hagyott élelem, zöldhulladék, a rendezetlen, elhagyott, bozótos kert vonzza be a lakott területekre.

Az ápolatlan, növényzettel benőtt kiskertek, nyaralók, hétvégi házak ugyanis búvóhelyként szolgálnak a vaddisznócsaládoknak.

A rendőrség azt írta, hogy az önkormányzatokkal és a helyi vadásztársaságokkal együtt intézkedni fognak annak érdekében, hogy az elszaporodó vadakat szükség esetén áttelepítsék egy, a lakosság által kevésbé látogatott erdőterületre. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nemrég például egy drónnal már ellenőrizte is a Balatonalmádihoz közeli partszakaszokat, amiről videót is készítettek.

Az ellenőrzés alatt összesen négy süldő vaddisznót találtak, amelyek a nádas sűrűjében pihentek. Az ellenőrzésben részt vevő rendőrök a malacok pontos helyét megadták az illetékes vadásztársaságnak, akik intézkedtek az állatok biztonságos befogásáról és áttelepítéséről.

Rovatok