Index Vakbarát Hírportál

Megoldanák a munkaerőhiányt a turizmus- és vendéglátóipari ágazatban

2022. április 7., csütörtök 17:02

Az EU az élethosszig tartó tanulás kultúrájának elterjesztése, erősítése, erős készségpartnerségek kialakítása, a készség kereslet-kínálat monitorozása, jövőbeli készségigények előrejelzése céljából indította az Európai Készségprogramot, melyhez sok milliárd eurós finanszírozást is biztosít.

Ennek jegyében a turizmus-vendéglátás ágazat jelentős munkaerőhiányának enyhítésére, a meglévő munkaerő-állomány továbbképzésére jött létre az Ágazati Nemzeti Készségcsoport (NKCS) április 7-én az ágazat legjelentősebb képviselőinek részvételével.

Hosszú távú célkitűzése a meglévő készségek továbbfejlesztése.

Az ágazatban feltétlenül szükséges a beruházások közös akcióinak megszervezése és elterjesztése, tekintettel a kkv-k túlnyomó jelentőségére.

Az első évben néhány konkrét feladatot végez a csoport:

A csoporthoz bárki csatlakozhat a megfelelő szándéknyilatkozat aláírásával. Nem kívánják átvenni az állam szerepét, de gyorsítani szeretnék a fennálló struktúra alkalmazkodóképességét. Az NKCS tevékenységének koordinálását az NTG és a PANTOUR EU-s projektek hátterével a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) végzi – írja az MTI.

Rovatok