Index Vakbarát Hírportál

Több mint 70 daganatellenes terápia társadalombiztosítási támogatására kell még várni

2022. április 8., péntek 12:28

Az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek. Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint a betegek gyógyulási esélyei jelentősen javulnának, ha a több mint 70 új készítmény, köztük több tucat korszerű onkológiai terápia minél előbb társadalombiztosítási (tb-) támogatást kapna. Az egyesület pénteken, a nemzeti rákellenes nap (április 10.) alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta,

bár világszerte emelkedik a daganatos megbetegedések száma, az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek.Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban; 2018-as adatok szerint százezer lakosra vetítve csaknem hétszázat, és százezer emberből 350 ember vesztette életét a betegségben.

Az elmúlt ötven évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, ennek köszönhetően az átlagos tízéves túlélési arány az 1970-es évekbeli 24 százalékról csaknem a duplájára, 50 százalékra növekedett. Jelenleg is több mint 1800 célzott új készítmény – köztük több mint kétszáz immunonkológiai terápia – áll reményteli fejlesztés alatt, és csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult el.

Holchacker Pétert, az AIPM igazgatója szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei is jelentősen javíthatók lennének a szűrővizsgálatokon való részvételi arány növelésével, amiben különben fejlődés tapasztalható, valamint a korszerű terápiák gyors és széles körű hozzáférésével.

Jelenleg több mint 70 befogadásra váró új terápia áll végső kormányzati döntés előtt, amelyek mintegy fele valamilyen daganatos megbetegedéshez köthető. Amennyiben ezek is bekerülnének a tb-támogatott terápiák körébe, sok ezer magyar ember számára válnának elérhetővé az újabb onkológiai gyógyszeres kezelések

– emelte ki az igazgató. 

Rovatok