Index Vakbarát Hírportál

Szekeres Imre aktivitásra buzdít, Ujhelyi István kempingszékkel országjárásra indul

2022. április 9., szombat 10:20

Most nem lehet pihenni, visszavágásra készülnek az MSZP aktivistái – mondta Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter egy interjúban. Mindeközben Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője bejelentette, hogy országjárásra indul.

Szekeres Imre, az MSZP Közgazdasági Tagozatának elnöke a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában elismerte, hogy 2021-ben és 2022-ben a társadalom különböző csoportjai nagyon sok formában kaptak nagyon jelentős támogatást: lakásfelújítások, zöldhitel, agrártámogatás, a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége, az szja visszautalása, valamint egy erős bér- és nyugdíjemelés hatott a politikailag nem elkötelezett szavazókra. Úgy vélekedett, hogy az utolsó két hétben rengeteg bizonytalan választó is a párt felé fordult.

Ez az oka annak, hogy a közvélemény-kutatók nem tudták mérni ezt a fordulatot, mert akkor már gyakorlatilag leálltak. De az is biztos, hogy alapvetően mélyebb okai lehettek a nagyarányú győzelemnek. A már említett társadalmi juttatások mellett ilyennek tartom azt, hogy a társadalom egész másfajta gondolkodásra vágyik, mint amit az ellenzéki pártok alternatívaként kínáltak

– vélekedett Szekeres Imre. A politikus elárulta: a változtatás szükségességét az MSZP-ben „sokan érzékelték”, és javaslatokat is készítettek, de „a baloldali és liberális véleményvezéreken” nem tudták ezeket átvinni.

Szekeres Imre szerint a Fidesz szociális lépései mellett a kormánypártok „hamis, üzemszerűen közvetített” választási üzeneteinek, a közmédiának és a Fidesz mellett elkötelezett sajtótermékeknek is nagy szerepük volt a választási eredményben. Szerinte egyértelművé vált, hogy a közösségi média eszközeivel nem lehet ezeket ellensúlyozni, ezért ki kell építeni egy „alternatív”, ellenzéki, a televízióra, rádióra, online felületekre és nyomtatott sajtóra is kiterjedő médiahálózatot.

A politikus végül arról beszélt, hogy nehéz dolog lesz most ellenzékinek lenni, de a következő önkormányzati és az európai parlamenti választás kampányára muszáj lesz aktivizálniuk magukat. Hozzátette: bízik benne, hogy a kezdeti sokk aktivitásba fog átfordulni.

Az MSZP aktivistái körében megtapasztaltam, hogy egy-két nap letargia után nem fogják föladni, sőt azt látom bennük, hogy egyfajta jó értelemben vett visszavágásra készülnek. Okosan, lépésről lépésre kell csinálni és felhasználni a mostani tapasztalatokat

– fogalmazott a volt honvédelmi miniszter.

Ujhelyi István országjárásra megy

Az MSZP európai parlamenti képviselője a Mandinernek adott interjúban beszélt a választás tanulságairól. A politikus úgy fogalmazott: szerinte egyértelműen a Fidesz felé lejt a pálya, ahogy ezt már sokszor hangsúlyozták, egy dolgot viszont még mindig nem láttak be az ellenzéki politikusok.

A Fidesz ezerszer jobban kutatja, érti a választói viselkedést, és reagál az emberek érzéseire. Ezt nevezhetjük profizmusnak is

– fogalmazott Ujhelyi István, majd hozzátette:

Az ellenzék pedig ismét beragadt a saját buborékjába. Háziversenyt folytattunk, hogy kinek van több lájkja az összefogáson belül.

A politikus ezután azt mondta: szerinte ezekből az okokból következően biztos volt a Fidesz győzelme, és a választás utáni meglepődés inkább csak a kétharmados győzelemnek szólt.

Ez pedig az utolsó hetekben folytatott fideszes kampány eredménye, amely önmagukat békepártiként, az ellenzéket pedig a háború támogatójaként állította be. Elképesztően aljas és hazug, de el kell ismerni, hogy zseniálisan eltalált és profin kivitelezett propaganda volt ez, amire a mi kampánystábunk nem tudott válaszolni

– fejtegette a szocialista politikus, majd hozzátette: két héttel a választások előtt minden szereplését azzal kezdte, hogy „nem küldhetünk katonákat”. Huszonkét éves fiam van, eszem ágában sincs az orosz tankok alá lökni – közölte az EP-képviselő.

Valószínűleg az egész ellenzéknek ezt kellett volna kiemelnie, hogy ezt ellensúlyozzuk

– vonta le a következtetést.

Ujhelyi István azt is elmondta, hogy hibának tartaná, ha Márki-Zay Pétert tennék felelőssé a vereség miatt, mivel ő „óriási terepmunkát végzett”. Szerinte ehelyett inkább mindenkinek magában kellene keresnie a hibát, amit ő olyan formában tesz meg, hogy országjárásra megy.

Megyek, járom az országot, és Miskolctól Székesfehérvárig mindenhol kiülök egy kempingszékkel egy központi térre, és beszélgetek az emberekkel. Jobboldali, fideszes szavazókkal éppúgy, mint ellenzékiekkel. Arról, hogy hogyan tovább

– mondta. Később egy másik kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy óriási hibának tartja, hogy az ellenzéki oldalon néhány értelmiségi még mindig negatívan beszél a vidékiekről, és őket okolja a vereség miatt.

Én is vidéki gyerek vagyok, Biharban, Berettyóújfalun születtem. Édesapám világ életében falusi háziorvos volt, én tudom, hogy mit jelent a letisztult vidék, a habitusom képtelen elfogadni ezt az elitista elgondolást. A kormány persze visszaél a legelesettebb rétegek helyzetével, de a magyar vidéket nem csak ők jelentik, ennél sokkal összetettebb

– mutatott rá Ujhelyi István. Óriási hibának tartja a magyar emberek lebecsülését, lenézését vagy bármilyen jelzővel való címkézését. Kijelentette:

A választókat meg kell érteni. Azt üzenem azoknak, akik szerint a szavazók tudatlanok, hogy jöjjenek, járják be velem az országot!

(Borítókép: Szekeres Imre 2012-ben. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok