Index Vakbarát Hírportál

Az LMP nem bojkottálja a parlament alakuló ülését

2022. április 10., vasárnap 20:11

Mi nem fogjuk bojkottálni az alakuló ülést, mert a jelenlegi helyzetben nevetségesnek éreznénk – olvasható Ungár Péter országgyűlési képviselő, az LMP elnökségi tagjának Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látják.

Fekete-Győr András, a Momentum alapítója és Hadházy Ákos parlamenti képviselő sajtótájékoztatón ismertette szombaton, hogyan fogja a Momentum folytatni az ellenzéki politizálást. Fekete-Győr András úgy fogalmazott, a Fidesz mindent leuraló hazug és korrupt rendszere ellen nem lehet hagyományosan képviselői szerepben felvenni a kesztyűt, pártja pedig nem akar a Fidesz díszellenzéke lenni. A két politikus bejelentette, hogy a Momentum frakciója bojkottálni fogja az országgyűlés alakuló ülését, amennyiben nem teljesülnek a párt demokratikus garanciát biztosító követelései, amelyeket ebben a cikkünkben soroltunk fel.

Ezzel ellentétben az LMP részt fog venni a parlamenti munkában, az alakuló ülést sem bojkottálják – erről írt vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Ungár Péter.

Mi nem fogjuk bojkottálni az alakuló ülést, mert a jelenlegi helyzetben nevetségesnek éreznénk. Nem fogunk bojkottálni semmit, mert az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látjuk. És nem fogunk bojkottálni semmit, mert megértettük, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazókon kívül senkit nem érdekel a siránkozásunk. Ott leszünk, és el fogjuk mondani, hogy a kormány cserben hagyta a szociális dolgozókat, hogy a klímaváltozás tragédia lesz hazánk számára, és hogy megfizetethetetlen hazánkban a lakhatás. Ennek látjuk értelmét

– írta, hozzátéve, hogy lesznek az ellenzéken belül is, akik bojkottálni fognak, akik éppen emiatt bírálják majd őket. Ugyanakkor a párt azt a következtetést vonta le a vasárnapi eredményekből, hogy „ez a verseny egyre távolabb visz a kormányváltástól, ezért a bírálatokkal együtt tudunk élni, annyit kérünk, hogy ha egy mód van rá, akkor zavarjuk le gyorsan, hogy több időnk maradjon ápolási díjról, pedagógusok fizetéséről és klímaváltozásról beszélni”.

A 2022-es országgyűlési választás is a Fidesz–KDNP kétharmados győzelmét hozta, a hatpárti összefogás veresége után a Demokratikus Koalíciónak lesz a legnagyobb frakciója (16 mandátum) az ellenzéki oldalon, őket a Momentum követi (11 mandátum), majd az MSZP (9 mandátum), a Jobbik (9 mandátum), a Párbeszéd (7 mandátum) és végül az LMP (4 mandátum). 

A 2022-es országgyűlési választásról szóló híreinket itt találja.

(Borítókép:  Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője az országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 21-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok