Index Vakbarát Hírportál

Áder János utoljára fogadta államfőként a Magyar Honvédség parancsnokát

2022. április 11., hétfő 18:06

A másfél órán át tartó megbeszélés után Ruszin-Szendi Romulusz jelentést adott arról, hogy a magyar katonák milyen feladatokat hajtanak végre Magyarországon.

Áder János köztársasági elnök mint a honvédség főparancsnoka hétfőn hivatalában fogadta Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát. A másfél órán át tartó megbeszélésük után a Sándor-palota Tükörtermében Ruszin-Szendi Romulusz a sajtónak elmondta: a köztársasági elnök felkérésére jelentést adott arról, hogy a magyar katonák milyen feladatokat hajtanak végre hazánkban.

Kiemelten szólt az orosz–ukrán konfliktus miatt az ország keleti térségébe átcsoportosított erőről. Elsősorban a rendőri erőket támogatják, de közben felkészültek a legrosszabbra is. Fontos célnak nevezte, hogy megnyugtassanak minden magyar embert: „ha baj történne, számíthatnak a magyar katonákra”.

A magyar katonák továbbra is ott vannak a déli határon, továbbá számos országban teljesítenek szolgálatot, hogy a szövetségesi kötelezettségeiknek is eleget téve próbáljanak békés és biztonságos környezetet teremteni a világban. Ruszin-Szendi Romulusz beszámolt Ádernak a jövőbeli tervekről is, köztük az orosz–ukrán háború miatt Magyarországra települő NATO-erők érkezéséről, amelynek még folyamatban van a tervezése.

(Borítókép: Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát a Sándor-palotában 2022. április 11-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok