Index Vakbarát Hírportál

A világ legjobbjai között a Műegyetem

2022. április 11., hétfő 15:45

Több kategóriában is kiválóan szerepelt a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) az egyik legjelentősebb szakmai számvető, a brit Quacquarelli Symonds (QS) legújabb felmérésén – olvasható az egyetem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Mint írják, idén a felsőoktatási intézményeket öt szempont szerint értékelték, tudományterületenként eltérő súlyozással. A mérlegelésnél az alábbi szempontok voltak mérvadók:

A rangsorkészítő szakemberek az öt tágabb és 51 szűkebb tudományterületen elemzett felsőoktatási intézmények közül a világ legjobb 1543 egyetemének adatait publikálták. A BME az öt tágabb tudományterület rangsorából négy kategóriában is helyezést ért el. Ebből kettőben jelentősen javított a korábbi eredményén, míg további kettőben idén szerepel először a Műegyetem – áll a közleményben.

Az Engineering & Technology, azaz mérnöki-technológiai tudományok QS-ranglistájára idén ismét egyedüli magyar felsőoktatási intézményként került fel a BME, a 211. helyet szerezte meg, ezzel 62 helyet ugrott előre.

Az építőmérnöki képzés mellett idén a legjobb kétszáz felsőoktatási intézmény közé került a Műegyetem a gépész, repülésügyi és a gyártási szakterületen is.

A közlemény szerint a rangsorolás és a nemzetközi listákon elért figyelemre méltó helyezés nem csak az egyetemek szakmai presztízse miatt fontos, ugyanis a BME nagy nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye jelentősen befolyásolja a külföldi diákok intézményválasztását, elősegítve az egyetem nemzetköziesedését.

Rovatok