Index Vakbarát Hírportál

Elnököt választott a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

2022. április 11., hétfő 14:01

Ötödik alkalommal választották meg Tóth Ádámot a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökének, mandátuma négy évre szól. 2007 óta tartó elnöksége alatt számos új eljárással bővült a magyar közjegyzőség hatásköre és permegelőző szerepe, a közjegyzők ma már mintegy évi egymillió ügyben tehermentesítik a bíróságokat.

Ötödik alkalommal szavazott bizalmat a magyar közjegyzőség Tóth Ádámnak, aki 2007 óta tölti be a kamara elnöki tisztségét. Elnöksége alatt jelentősen bővült a közjegyzők tevékenységi köre: a klasszikus közjegyzői feladatok mellé számos, korábban a bíróságok hatáskörébe tartozó eljárás – fizetési meghagyásos eljárás, előzetes bizonyítás, igazságügyi szakértő kirendelése, egyezségi eljárás – került részben vagy egészében közjegyzői hatáskörbe, tovább erősítve a közjegyzők permegelőző-perelhárító tevékenységét. 

Ma a közjegyzők évi mintegy egymillió ügyben tehermentesítik a bíróságokat, tavaly összesen 1,4 millió eljárást folytattak le.

A kamara újraválasztott elnöke a következő időszak legfontosabb feladatának a közjegyzői tevékenység további digitalizációját, a többi között a teljesen elektronikus közjegyzői okiratok bevezetését, valamint a biometrikus aláírást lehetővé tevő infrastruktúra kiépítését tartja, hogy a modern technológiák segítségével még gyorsabbá és egyszerűbbé váljanak a közjegyzői eljárások. Mint elmondta:

A magyar közjegyzőség élen jár a digitalizációban, de tovább kell lépnünk, hogy még egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak a közjegyzői eljárások. A következő időszak legfontosabb kihívása a jog számára az, hogy a modern technológiákat úgy tudjuk használni és beépíteni a mindennapi tevékenységünkbe, hogy az eljárásaink, okirataink eközben ugyanolyan biztonságosak maradnak.

Dr. Tóth Ádám (1965) 1990-ben diplomázott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, 1992-ben jogi szakvizsgát tett. 1990–1993-ig alkotmánybírói titkár, 1993–1998-ig dr. Bókai Judit közjegyző irodájában közjegyzőhelyettes. 1997-től a Közjegyzők Közlönye főszerkesztője. 1998-től közjegyző Ferencvárosban. 2001–2004 között a Budapesti Közjegyzői Kamara elnökségi tagja, fegyelmi vizsgáló. 2004 óta a Közjegyzők Nemzetközi Uniója (UINL) állandó tanácsának tagja. 2004–2007 között a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese, 2007 óta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. 2021-ben egy évig a több mint negyvenezer közjegyző európai képviseletét ellátó Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa (CNUE) elnöke volt.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok