Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyi ideig tartózkodott Magyarországon az orosz repülő, amely Pápán landolt

2022. április 11., hétfő 18:52

Orosz repülőgép szállt le Pápán, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterén múlt szerdán. A gép Moszkvából indult, majd Belaruszon, Lengyelországon és Szlovákián keresztül érte el Magyarország légterét.

Bár az Európai Unió lezárta az uniós légteret az orosz repülők előtt, ebben az esetben az útvonalban érintett EU-s országok és az Európai Bizottság is engedélyezte a repülést, ám eleinte nem lehetett tudni, hogy miért jött Magyarországra  a Volga-Dnepr Airlines IL–76-os gépe.

Ahhoz, hogy az atomerőmű működni tudjon, nukleáris fűtőanyagra van szükség. A szállítás eddig vasúton történt, Oroszországból Ukrajnán keresztül érkeztek meg a szerelvények Magyarországra. Azonban az Ukrajnában kitört háború miatt a megszokott szállítási mód ellehetetlenült

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: a nukleáris fűtőelemek alternatív szállítási módja a légi szállítás, amely rendkívüli biztonsági előírásokat követel.

A szállítmány végül megérkezett, majd rendkívüli biztonsági intézkedések mellett Paksra szállították, hogy a paksi atomerőműben felhasználják, amire azért van szükség, mert az atomerőmű a magyarországi villamosenergia-termelés 49,6 százalékát biztosítja, és a hazai villamosenergia-felhasználás több mint egyharmadát adja.

A repülőgép egészen hétfő délutánig tartózkodott Magyarországon, mielőtt visszaindult Moszkvába, ám azt egyelőre nem tudni, miért töltött öt napot a pápai NATO-bázison, és miért pont ott szállt le – írja a 24.hu.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Hobley / MI News / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok