Index Vakbarát Hírportál

Az NVI jelenleg kézzel számolja át az országgyűlési választás levélszavazatait

2022. április 11., hétfő 15:40 | aznap frissítve

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte a beszkennelt szavazóköri jegyzőkönyvek összevetését a választási informatikai rendszerben rögzítettekkel.

Az NVI munkatársai jelenleg kézzel számolják át az országgyűlési választás levélszavazatait – közölte az NVI az MTI érdeklődésére hétfőn. A szkennelt jegyzőkönyveket az NVI elérhetővé is tette a www.valasztas.hu oldalon szavazókörönként, a jegyzőkönyvek a lap alján található linkeken érhetők el. Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.

Az NVI jelenleg az országgyűlési választáson magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazó választópolgárok levélszavazatainak kézi számlálását végzi: a végleges adatok szerint 318 153 szavazási levélcsomag érkezett vissza, ebből az érvényes pártlistás levélvoksok száma 264 031 lett.

Az NVI-nek azonban a szavazólapokat kézzel is meg kell számlálnia, jelenleg ezt a munkát végzik.

A levélben szavazás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fogja megállapítani

Az országgyűlési választás levélszavazatainak megszámlálása mellett az NVI-nek még meg kell számolnia a népszavazás levélszavazatait is, ez az iroda tájékoztatása szerint még zajlik. A népszavazás levélszavazásának eredményét szintén az NVB fogja megállapítani, ez az NVI tervei szerint a hónap végén várható. A www.valasztas.hu adatai szerint eddig 132 ezer, a népszavazásra levélben leadott szavazólapot dolgoztak fel az NVI-ben. 

Rovatok