Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid: A tömegközlekedés nem hajléktalanszálló

2022. április 11., hétfő 14:16 | aznap frissítve

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint inkább félnek a tömegközlekedési dolgozók a messziről bűzlő és a rendbontó utasoktól, mintsem agresszíven lépnek fel velük szemben.

Ahogy korábban megírtuk, az utasok vették videóra a jelenetet, ahogy szombaton a budapesti 19-es villamos vezetője durva szavakkal alázza meg és zavarja le a szerelvényen utazó hajléktalanokat. A szemtanú szerint a villamos vezetője rögtön agresszíven viselkedett a hajléktalanokkal.

A BKV a felvétel alapján azóta vizsgálatot indított az ügyben, amelynek lefolytatása után bővebb tájékoztatást ígértek. Ettől függetlenül, mint írják, járművezetőiktől elvárják a kulturált, utasbarát munkavégzést.

Az ügyre Facebook-oldalán reagált nyilvános bejegyzésben Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, aki véleményét öt pontban foglalta össze.

Szerinte a következő öt állítás egyszerre igaz:

  1. Az, hogy mindenkinek legyen otthona és fedél a feje fölött, alapvető emberi szükséglet és jog.
  2. A hajléktalanság alapvetően szociális probléma, és nem rendészeti.
  3. A tömegközlekedés nem melegedő, nem hajléktalanszálló.
  4. Az utasok nagy többségének érthető elvárása, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályai a tömegközlekedési járműveken is érvényesüljenek.
  5. Inkább az a mindennapos probléma, hogy a közvetlen erőszaktól vagy más retorzióktól félve a tömegközlekedési dolgozók szemet hunynak, ha például messziről bűzlő, koszt csináló vagy erőszakos utassal találkoznak.

Vitézy Dávid hozzátette: az utasok nagy többségének jogos igénye és nem mellesleg a tömegközlekedés vonzerejének megtartása miatt mindannyiunk közös érdeke, hogy a büdös, környezetüket beszennyező utasok ugyanúgy ne utazzanak, ahogy hangoskodó, hangosan zenét hallgató, másokat zaklató vagy erőszakos utasok se. 

A BKF vezérigazgató arról is írt, hogy a félelem az említett jelenségektől inkább jellemzi a járművezetőket és a jegyellenőröket, mint az aránytalanul szigorú fellépés.

Egy ilyen helyzetben nagyon vékony a határozott és a fölényeskedő stílus közötti határvonal, de általánosságban leginkább köszönetet érdemelnek azok a dolgozók, akik próbálják az utazási szabályokban szereplő rendet betartatni a tömegközlekedési járműveken

osztotta meg gondolatait Vitézy Dávid.

(Borítókép: Vitézy Dávid 2020. január 21-én. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok