Index Vakbarát Hírportál

Kelemen Hunor szerint az érzelmek politikáját nem érti az ellenzék

2022. április 12., kedd 10:15

Helyesnek tartják az erdélyi, a határon túli magyarok az utóbbi bő évtized nemzetpolitikáját, ezt igazolják vissza a külhoniak szavazatai – nyilatkozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek.

Kelemen Hunor a lapnak kiemelte: Erdélyben huszonnégy százalékkal emelkedett a levélszavazatok száma a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, és nőtt azoknak a száma is, akik a konzulátusokon éltek a szavazati jogukkal.

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy az érdeklődés növekedett a magyarországi megméretéssel kapcsolatban, amit jó jelnek tart.

Az RMDSZ elnöke szerint a Fidesz–KDNP csaknem kilencvennégy százalékos külhoni támogatottsága megerősíti, hogy az elmúlt bő évtizedben végbement nemzetpolitikai fordulatot, paradigmaváltást a határon túli magyarok helyesnek tartják, idetartozik a kettős állampolgárság lehetősége, a szolidaritás és az összetartozás érzése. Hangsúlyozta, hogy ezek a változások inkább az érzésekről, nem pedig a pénzről szólnak.

Valószínűleg ezt nem értette és ezt nem érti a magyar ellenzék

– mondta Kelemen Hunor, aki hozzátette azt is, hogy a kétharmados győzelem fontos, hiszen „nehéz időszakban ad nagy legitimitást”. Továbbá bízik abban, hogy az új magyar kormány megalakulása újabb lendületet adhat a kétoldalú kapcsolatoknak – írja a Magyar Nemzet.

(Borítókép: Kelemen Hunor 2022. február 24-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI)

Rovatok