Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indult a kampányban küldött kéretlen SMS-ek miatt

2022. április 15., péntek 11:52

Egyre több részlet derül ki a feltehetőleg ellenzéki oldalhoz köthető SMS-kampány hátteréről. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a jogsértés vélelmezhető, a történtekről az EBESZ megfigyelőit is tájékoztatták.

Több beadványt is kaptunk, és jelenleg is tart a történtek kivizsgálása, folyamatban vannak az azonosítások – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, kiemelve, hogy „az ügy feltehetőleg az ellenzéki oldalhoz köthető”.

Mint arról korábban beszámoltunk, Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cégcsoportja állhatott annak az SMS-kampánynak a hátterében, ami során mintegy egymillió választó kapott gyakran névre szóló üzenetet Márki-Zay Péter kampányközpontjától. Ahogy arról szintén írtunk, a Fidesz több politikusa, köztük kormánytagok is kaptak olyan üzenetet, amelyben az ellenzék támogatására biztatták őket.

Péterfalvi Attila elmondása alapján az érintettek telefonszámait nem telefonos adatbázisból szerezték, az ügy technikai háttere pedig, hogy három különböző szoftver felhasználásával a személyek offline és online interakcióit összekapcsolták.

Emiatt lehetett, hogy többen a becenevekkel vagy a Facebook-oldalakon használt nevekkel kaptak SMS-üzeneteket – mutatott rá a NAIH elnöke, aki szerint vélelmezhető a jogsértés, és erről a választási kampány időszakában hazánkban tartózkodó EBESZ-megfigyelőket is tájékoztatták.

Rovatok