Index Vakbarát Hírportál

Egy országgyűlési képviselő is esélyes a Laposföld-díjra, nem csupán Gődény György

2022. április 15., péntek 10:49

Lezárult a Szkeptikus Társaság kiválasztási folyamatának első fordulója, amelyben arra kérték közösségüket, hogy nevezzenek meg személyeket vagy szervezeteket, akikről vagy amelyekről úgy gondolják, az elmúlt egy évben végzett tevékenységükkel kiérdemelték a Szkeptikus Társaság kritikus „elismerését”: a Laposföld-díjat.

A társaság indoklást is kért a jelölésekhez, szavazni pedig a listára általuk felvett jelöltekre lehetett. A szavazatok számának összesítése alapján az alábbi személyek és szervezetek kerültek be a 2022-es Laposföld-díjért zajló verseny döntőjébe. Az alábbi lista – a társaság tájékoztatója szerint – csupán névsor, nem pedig rangsor.

Az, hogy a közönség által javasolt személyek és szervezetek közül kit illet végül a Szkeptikus Társaság által adományozandó negatív „kitüntetés”, a következő napokban dől el, az egyesület tagságának belső körben begyűjtött szavazatai alapján.

Gődény György tavaly már kapott

A Laposföld-díj nyertesét 2022. április 22-én, a Föld napján hirdetik ki a Pannon Kincstár területén. A díjátadó előtt kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyet élőben közvetítenek a társaság Facebook-oldalán. Az áltudományokkal és álhírekkel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés résztvevői lesznek Falyuna Nóra nyelvész, tudománykommunikációs szakértő, Hanula Zsolt újságíró, a Telex tudomány rovatának vezetője, valamint Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke, az esemény házigazdája.

A Szkeptikus Társaság 2021-ben hirdette meg először a Laposföld-díjat, amelyet abban az évben az „Orvosok a tisztánlátásért” csoport prominens személyiségei, Gődény György, Tamasi József, Pócs Alfréd és Lenkei Gábor kaptak.

A Laposföld-díj kiíróinak célja az, hogy felhívják a figyelmet a tudományellenes és áltudományos nézetek veszélyes mértékű terjedésére. Mint fogalmaznak: „Fontos, hogy mindannyian megfelelő forrásokból, megalapozott állítások mentén tájékozódjunk.”

(Borítókép: Dúró Dóra. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok