Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter elárulta, hogy kinek adná parlamenti helyét

2022. április 16., szombat 10:06

A volt miniszterelnök-jelölt és Hadházy Ákos is ugyanazt a személyt juttatná az Országgyűlésbe, de a végső döntés a pártoké lesz.

Márki-Zay Péter a hatpárti ellenzéki lista első helyén jutott a parlamentbe, de a választási vereség után úgy döntött, hogy marad hódmezővásárhelyi polgármester, és nem veszi át országgyűlési mandátumát.

A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorának péntek esti adásában kifejtette, hogy a hat párt fogja eldönteni, kinek adják a felszabadult mandátumot, de több javaslata is van. Márki-Zay Péter azt a Szél Bernadettet juttatná a parlamentbe, aki Budakeszin és környékén vereséget szenvedett Menczer Tamástól, miközben a listán csak a 206. helyen áll.

Márki-Zay Péter felvetette azt is, hogy szívesen adna az MSZP-nek plusz egy helyet – a szocialistáknak 10 mandátuma van, de 11 esetén a pártfinanszírozási szabályok miatt anyagilag jobban járnának.

Hadházy Ákos: Szél Bernadett kiesése a rossz döntések következménye

A zuglói egyéni választókerület győztese Facebook-oldalán arról írt, hogy „a tisztességtelen feltételek mellett lebonyolított, elcsalt választás következményei közül a Fidesz ismét kétharmados többsége mellett Szél Bernadett kiesése a legigazságtalanabb és legfájóbb”.

Hadházy Ákos az ellenzék egyik legaktívabb, legelszántabb, legnépszerűbb és hiteles tagjának nevezte Szél Bernadettet, akinek kiesése „az ellenzéki pártok rossz döntéseinek következménye”.

Lehetett ugyanis tudni, hogy választókerülete billegő körzet: ha az ellenzéki lista nem szerepel ennyire katasztrofálisan az országban, Szél Bernadett simán nyerhetett volna, de azt is világosan lehetett előre jósolni, hogy rossz országos eredmény esetén veszíthet. A pártok egyezsége azonban nem engedte meg, hogy a pártelitekhez nem kötődő, független képviselő befutó helyet kapjon a listán. Azon a listán, amiről az előválasztáson nem is lehetett szavazni.

A politikus úgy látja, hogy a pártok egyezsége miatt a Szél Bernadettnél „jóval kevesebbet teljesítő” képviselők jutottak be a listáról. Hadházy Ákos reméli, és javasolja is, hogy Márki-Zay Péter át nem vett mandátumát az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltjének, a 2018–2022-es ciklust független képviselőként befejező politikusnak ajánlják fel.

A Telex az ellenzéki pártoknál arról érdeklődött, hogy mi lesz Márki-Zay Péter mandátumának sorsa, a Jobbiktól a következő választ kapták: „A hat ellenzéki párt elnöke a listás mandátumok felosztásánál abban állapodtak meg, hogy Márki-Zay Péter mandátuma nem számít majd bele a pártok közötti arányokba, vagyis, ha átveszi a mandátumát, akkor azt nem egy plusz Párbeszéd mandátumnak tekintettük a számolásnál, és arra az esetre ha nem veszi át a mandátumát, akkor azt a listás helyek tovább csúszásának tekintettük”.

A DK értelmezése szerint a jogszabályok alapján, más megállapodás hiányában a lista tovább csúszik. Ha ez a forgatókönyv valósul meg – tehát csúszik a lista egy helyet – akkor a Jobbik frakciója bővül egy taggal, a 39. helyen Végh Noémi áll.

Hadházy Ákos a leghangosabb szószólója annak, hogy az ellenzéki pártok lépjenek ki a parlamenti „díszletellenzék” szerepéből – erről itt kérdeztük a képviselőt.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok