Index Vakbarát Hírportál

Valaki nagy vereségbe szaladt, másnak csak néhány szavazat hiányzott

2022. április 16., szombat 20:06

A 2022-es országgyűlési választások a Fidesz–KDNP fölényes győzelmét hozták, de volt néhány olyan választókerület, ahol meg kellett várni a külképviseleti voksok összesítését az egyértelmű eredményhirdetéssel. Más helyeken viszont több tízezer szavazatnyi különbség is kialakult a jelöltek között. Összegyűjtöttük a legszorosabb és a legegyértelműbb választókerületi eredményeket.

Számos oldalról körbejártuk már az április 3-i választás eredményeit, itt a 2018-hoz képest eltűnt ellenzéki szavazókról írtunk, itt a parlament új arcairól, itt és itt pedig az országgyűléstől búcsúzó kormánypárti és ellenzéki képviselőkről. Ezúttal az öt legszorosabb, valamint az öt legnagyobb szavazatkülönbséget hozó választókerületet gyűjtöttük össze.

Néhány száz szavazaton elúszó győzelmek

A Dunaújváros-központú Fejér 4-es választókerület az ellenzék egyik bástyájának tűnt, 2018-ban a jobbikos Pintér Tamás nyert itt, 2019-ben polgármesterré választották, az országgyűlési mandátumért kiírt időközit a szintén jobbikos Kálló Gergely magabiztosan behúzta. Április 3-án viszont fordult a helyzet, a dunaújvárosi kórházigazgató, Mészáros Lajos 1053 szavazatnyi különbséggel visszaszerezte a Fidesznek a választókerületet.

  1. Mészáros Lajos (Fidesz–KDNP): 20 562 szavazat
  2. Kálló Gergely (Egységben Magyarországért): 19 509 szavazat

Budapesten egyetlen kivétellel az összes mandátum az ellenzéké lett, de néhány választókerületben meglepően szoros végeredménnyel. Ezek közé sorolható a XVIII. kerületi központú, 15-ös választókerület is, ahol az MSZP társelnöke, az ellenzéki paletta egyik legismertebb arca 780 szavazattal előzte meg Lévai István Zoltánt.

  1. Kunhalmi Ágnes (Egységben Magyarországért): 25 946 szavazat
  2. Lévai István Zoltán (Fidesz–KDNP): 25 166 szavazat

A Miskolc-központú, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es számú választókerületben minimális különbség választotta el az ellenzéki jelöltet a sikertől. Az MSZP-s Varga László 492 vokssal maradt alul Kiss Jánossal szemben.

  1. Kiss János (Fidesz–KDNP): 20 602 szavazat
  2. Varga László (Egységben Magyarországért): 20 110 szavazat

Budapest 13-as számú választókerületében, a XVI. kerületben még a választás utáni napokban is a kormánypárti Szatmáry Kristóf állt az élen, de Vajda Zoltán az átjelentkezettek és a külképviseleteken szavazók voksainak összesítése után fordítani tudott, az előnye végül 468 szavazat lett.

  1. Vajda Zoltán (Egységben Magyarországért): 25 080 szavazat
  2. Szatmáry Kristóf (Fidesz–KDNP): 24 612 szavazat

Budapest 14. választókerületében, a XVII. kerületben még ennél is kiélezettebb volt a verseny, de itt a jobbikos Szilágyi Györgyön a külképviseleti szavazatok sem segítettek. Dunai Mónika 381 vokssal gyűjtött többet, ezzel ő lett az egyetlen kormánypárti politikus, aki a fővárosban győzni tudott.

  1. Dunai Mónika (Fidesz–KDNP): 25 114 szavazat
  2. Szilágyi György (Egységben Magyarországért): 24 733 szavazat

Húszezer feletti különbség is volt

Nem férhetett kétség Seszták Miklós mandátumszerzéséhez Szabolcs-Szatmár-Bereg 3-as számú választókerületében, Kisvárdán és környékén. Az ellenzéki Tóth Viktor 19 165 szavazatos lemaradással zárt.

  1. Seszták Miklós (Fidesz–KDNP): 31 946 szavazat
  2. Tóth Viktor (Egységben Magyarországért): 12 781 szavazat

Balassagyarmaton és környékén is hasonló különbség született, szintén a kormánypárti induló javára. Nógrád megye 2-es számú választókerületében 19 199 a differencia.

  1. Balla Mihály (Fidesz–KDNP): 31 921 szavazat
  2. Gyenes Szilárd (Egységben Magyarországért): 12 722 szavazat

Vas megye 2-ben, Sárváron és környékén is tágra nyílt az olló. Az ellenzéki Hencz Kornélnak nem volt esélye Ágh Péter ellen, 19 200 szavazattal maradt le.

  1. Ágh Péter (Fidesz–KDNP): 32 226 szavazat
  2. Hencz Kornél (Egységben Magyarországért): 13 026 szavazat

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületében, Vásárosnaményban és környékén is egyértelmű volt a kormánypárti dominancia, több mint húszezer szavazatos különbséggel.

  1. Tilki Attila (Fidesz–KDNP): 31 523 szavazat
  2. Sápi Mónika (Egységben Magyarországért): 11 404 szavazat

Csornán és környékén, Győr-Moson-Sopron megye 3-as választókerületében Gyopáros Alpár kiütéses sikert aratott ellenzéki kihívójával szemben, a különbség közel 25 ezer voks.

  1. Gyopáros Alpár (Fidesz–KDNP): 35 119
  2. Kovácsné Varga Ildikó (Egységben Magyarországért): 10 592 szavazat

A Fidesz–KDNP újabb, kétharmados országgyűlési mandátumarányt hozó győzelme után az ellenzéki oldalon ismét kérdéssé vált, hogy ekkora kormánypárti többség mellett hogyan viszonyuljanak a parlamenti munkához. Erről itt kérdeztük a téma leghangosabb szószólóját, Hadházy Ákost, valamint az ellenzéki pártokat.

(Borítókép: Index)

Rovatok