Index Vakbarát Hírportál

Iránytű Intézet: Donáth Anna a legnépszerűbb ellenzéki politikus

2022. április 19., kedd 17:28

A Iránytű Intézet felmérése szerint Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője a legnépszerűbb ellenzéki politikus. A hírre reagálva a Momentum Facebook-oldalán azt írta, hogy „meg kell újítani az ellenzéki politikát és új módszerekkel kell felvenni a kesztyűt a Fidesz rendszerével szemben”.

Egy felmérés szerint Donáth Anna a legnépszerűbb politikus – számolt be a Magyar Hang.

Az Iránytű Intézet április 8. és 13. között végzett kutatásából kiderült az is, hogy – nem meglepő módon – Orbán Viktor a legnépszerűbb pártelnök. Az ellenzéki térfélen viszont – éppenhogy csak megelőzve Karácsony Gergelyt – a Momentum politikusa lett a legkedveltebb.

A válaszadóknak ötös skálán kellett értékelniük, hogy mennyire látnák szívesen fontos politikai szerepben az adott politikust. A maximális, 5-ös érték jelentette azt, hogy nagyon szívesen látnák, az 1-es pedig azt, hogy egyáltalán nem látnák szívesen. Az ezek alapján kapott átlagpontokat százas skálára konvertálták, az így kapott értékeket pedig az adott politikust ismerők körében átlagolták.

A megoszlás a következőképp nézett ki:

Az Iránytű Intézet felmérésére reagálva a Momentum Facebook-oldalán azt írta:

A feladatunk egyértelmű: meg kell újítanunk az ellenzéki politikát és új módszerekkel kell felvenni a kesztyűt a Fidesz rendszerével szemben.

A Momentum elnöke és EP-képviselője korábban hét pontban foglalta össze az ellenzéki politizálás jövőjét, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Mint ismert, Donáth Anna a Momentum kezdete óta oszlopos tagja a pártnak. 2018–2020 között alelnökként, 2021 októbere óta pedig a párt elnökeként dolgozik. 2019-ben Cseh Katalin mellett ő nyert momentumos mandátumot az Európai Parlamentbe, az elmúlt két és fél év alatt pedig számos kezdeményezés köthető a nevéhez, mint például a Pegasus-vizsgálóbizottság létrehozása, a civilek helyzetével kapcsolatos riportja, valamint a jogállamisággal és az EU-s pénzek átlátható kezelésével kapcsolatos kezdeményezések. 

(Borítókép: Donáth Anna 2022. március 15-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok