Index Vakbarát Hírportál

Nincs vége, még az idén választási dömping jön Magyarországon

2022. április 19., kedd 07:43

A Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többségét hozó április 3-i országgyűlési választások után sem marad politikai izgalmak nélkül Magyarország: újra lehet időközi választásokat tartani, márpedig a járványhelyzet miatt több mint 160 ilyen lesz, ráadásul tovább bővül a sor a parlamenti mandátumot nyerő politikusok miatt.

Újra ki lehet tűzni a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Ahol a helyi önkormányzat, illetve a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6. és 2022. április 9. között mondta ki feloszlását, ott április 10-től ismét ki lehet írni az időközi választást.

Ha az önkormányzati választásnak már megvolt az eredeti időpontja, valamint korábban jogerősen is nyilvántartásba vették a listákat és az induló jelölteket, ám a voksolást a koronavírus második hulláma elleni védekezésről szóló törvény alapján nem lehetett megtartani, az elmaradt választást április 10–15. között kell kitűzni, május 8-ra.

Összesen több mint 160 időközi választást kell megtartani. Ez a szám tovább emelkedhet, miután több, az országgyűlési választáson mandátumot nyert polgármesternek, önkormányzati képviselőnek kell döntenie a két tisztség között.

Indul a balatoni szezon

Zala megye 2-es számú országgyűlési egyéni választókerületében a kormánypárti Nagy Bálint magabiztos győzelmet aratott április 3-án, viszont ő Keszthely polgármestere, a két pozíció pedig összeférhetetlen.

Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere április 1-jei hatállyal mondott le. A korábban jobbikos országgyűlési képviselő akkor többek között kifejtette: a közelmúltban egy portálon a polgármesteri tisztségét és a magánéletét összemosó, félinformációkon alapuló, szándékosan elferdített állítások jelentek meg róla, amelyeket alaptalannak minősített.

Balatonberényben még 2020-ban „a polgármesterrel való együttműködés ellehetetlenülése” miatt döntött a feloszlásáról a képviselő-testület. Eredetileg 2020. december 13-án lett volna a választás, de a járványhelyzet miatt elmaradt. Balatonudvariban lemondás miatt lesz polgármester-választás.

Ki lesz Toroczkai László utódja?

Toroczkai László 5,88 százalékos listás eredménnyel a parlamentbe vezette a Mi Hazánk Mozgalmat, a párt hat képviselője közül ő lesz az egyik. Ásotthalom polgármester nélkül marad, a politikus kilenc évig vezette a települést. A Toroczkai Lászlóval készült interjúnkat itt találja. A cserháthalápi polgármester, Dócs Dávid szintén a Mi Hazánk listájáról jutott a parlamentbe.

Hosszú idő után változhat a városvezető személye Mezőtúron, Herczeg Zsolt 2010 óta irányítja az alföldi várost. A politikus hozta április 3-án a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületet a kormánypártoknak. Facebook-oldala alapján a polgármesteri hivatalt a parlamentre cseréli, például az április 9-i posztjában így fogalmazott: „Ígérem, hogy a térség mind a 23 településéért szívvel-lélekkel fogok dolgozni”.

Polgármester-választások sora

A fővárosban több olyan kerületi képviselő is van, akik a parlamentben folytathatják munkájukat, a helyükre választást kell kiírni, ebbe a sorba tartozik Orosz Anna, Bedő Dávid, Gelencsér Ferenc és Kanász-Nagy Máté. Itt arról írtunk bővebben, hogy Újpesten kettő időközi is lesz, Barrel Zoltán önkormányzati képviselő elhunyt, de a két választást nem lehet egy napon megtartani, mert Kanász-Nagy Máté egyelőre nem mondott le.

Szintén országgyűlési mandátum miatt kell képviselői időközi választást kiírni Esztergomban Erős Gábor, Kecskeméten Szeberényi Gyula, Szegeden Mihálffy Béla, Miskolcon Hegedüs Andrea, Orosházán Sebők Éva helyére.

Az országgyűlési mandátumokból fakadó összeférhetetlenségi esetek nélkül is számos településen időközi polgármester-választás lenne, a járványhelyzet miatt csúszva szavaz többek között: Csanádpalota, Bürüs, Etyek, Agyagosszergény, Pilismarót, Tállya, Vizsoly, Zalaszabar, Illocska, Anarcs, Perkáta, Pusztaapáti, Gölle, Őrtilos, Kondorfa, Zádorfalva, Jászárokszállás, Gyúró, Kemeneskápolna, és Nagytarcsa.

(Borítókép: Index)

Rovatok