Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki szavazók: Gyurcsány Ferenc nélkül nagyobb esély lenne a kormányváltásra

2022. április 20., szerda 11:29

Az ellenzéki, valamint a bizonytalan szavazók háromnegyede szerint Gyurcsány Ferenc nyugdíjba vonulása sokat segítene a kormányváltás esélyein. Márki-Zay Pétert szintén sokan tartják felelősnek a választási vereségért, ám valamivel kisebb arányban, mint a DK elnökét.

Az újabb elsöprő kétharmados Fidesz-győzelem okairól kérdezte az ellenzéki, valamint a bizonytalan szavazókat egy 1850 fős mintán a 21 Kutatóközpont megbízásából az Iránytű Intézet, aminek eredményeit a 24.hu közölte

Az április 8. és 13. között telefonon meginterjúvolt szavazók 47 százaléka elsősorban magát a rendszert – többek között a Fidesz jelentős anyagi és médiafölényét – teszi felelőssé az ellenzéki vereségért, ugyanakkor minden második válaszadó legalább részben az ellenzéket is felelőssé teszi, különösen a Mi Hazánk szimpatizánsai.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a hamarosan megalakuló parlament leendő legnagyobb ellenzéki frakciójának szavazói, a DK-sok gondolkodnak a legkevésbé kritikusan az ellenzékről: ők a Fidesz erőfölényének tudják be az újabb kétharmados győzelmet.

A kutatás készítői azt is monitorozták, hogy ellenzéki szavazói oldalon mely politikusokat tartják a választási vereséges személyes felelőseinek. Azon túl, hogy a válaszadók szerint minden ellenzéki szereplőt ugyanúgy terhel a felelősség, a legtöbben Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc nevét említették, míg Jakab Pétert mindössze a válaszadók három százaléka gondolja a bukás egyes számú szereplőjének.

Az ellenzéki és a bizonytalan szavazók véleményét kikérték egy olyan fantázia-forgatókönyvről, hogy az ellenzék esélyeit mennyiben javítaná Gyurcsány Ferenc visszavonulása.

A kutatásból kiderült, a nem Fidesz-szavazók háromnegyede szerint nagyobb esély lenne a kormányváltásra, amennyiben a DK elnöke visszavonulna. A DK-szimpatizánsok kivételével az ellenzéki tábor minden más pártszimpatizánsa osztja a Gyurcsány Ferenc nyugdíjba vonulásáról szóló nézetet.

Amikor Márki-Zay Péter visszavonulásával kapcsolatban tették föl ugyanezt a kérdést, már jóval megosztottabbak voltak a nem Fideszre szavazók. 49 százalékuk úgy látja, Márki-Zay Péter visszavonulása javítaná az ellenzék esélyeit, 46 százalékuk szerint azonban nem.

Akik az átlagnál nagyobb arányban értettek egyet az állítással:

Akik az átlaghoz képest kevésbé gondolják, hogy Márki-Zay Péter távozása elősegítené a kormányváltást:

Egy másik kutatás szerint is inkább Gyurcsány Ferenc a hibás

Kedden számolt be az Index egy másik kutatási eredményről, amely igencsak hasonló eredményre jutott. Az aktív szavazók többsége szerint Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős az ellenzéki összefogás választási kudarcáért – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

Az április 11–13. között, ezer ember telefonos megkérdezésével zajlott kutatás szerint a válaszadók ugyanakkora arányban gondolják felelősnek mindkét politikust (57 százalék), de a felelősség mértékét egy 1-től 5-ig tartó skálán Gyurcsány esetében nagyobbnak ítélték (3,9), mint Márki-Zay esetében (3,4).

Az ellenzéki szavazók körében is a DK elnökét tartják nagyobb mértékben hibásnak (3,4), mint a hódmezővásárhelyi polgármestert (3) – tették hozzá.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó:  Kovács Tamás / MTI)

Rovatok