Index Vakbarát Hírportál

Honvédkollégium nyílik Szolnokon

2022. április 20., szerda 17:48

A Magyar Honvédségnek több alakulata is van a városban.

Ősztől Szolnokon is lesz honvédkollégium – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium (HM) honvédelmi államtitkára szerdán. Szabó István felhívta a figyelmet: Szolnok katonaváros, a Magyar Honvédségnek több alakulata is van a településen. Az 1990-es évek végéig katonai középiskola és kollégium is működött ott. Ismertette, hogy folyamatban van továbbá a hódmezővásárhelyi katonai középiskola és kollégium kialakítása is – írja az MTI.

Az államtitkár kiemelte: a minisztérium által meghirdetett honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik kiemelt feladata a hazafias honvédelmi nevelés. Ahhoz, hogy a mostani fiatal generáció megfeleljen ezen kötelezettségnek, gondoskodni kell a megfelelő hazafias honvédelmi nevelésről – hangsúlyozta.

Ennek intézményrendszerét biztosítja a Honvéd Kadét Program, amelyben több mint 4600 kadét tanul. Ehhez csatlakozik ősztől a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Szolnoki Honvéd Kollégiuma, ahol 24 fiatal elhelyezésére lesz lehetőség.

A szolnoki honvédkollégium a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként fog működni a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központ épületében.

A kollégiumban – ahová bármely szolnoki középiskola tanulója jelentkezhet – a tanítás vége után, délután lesznek a katonai rend szerinti honvédelmi tematikájú foglalkozások. Lesznek gyakorlatias jellegű foglalkozások, például gyalogtúra, sziklamászás és alakulatlátogatás. A kollégiumban katona és civil pedagógusok szaktárgyi korrepetálásokkal, nyelvi felzárkóztatással és fejlesztéssel is segítik a kollégium lakóit.

Szabó István elmondta, hogy a szolnoki honvédkollégiumból a diákok bármilyen irányba továbbtanulhatnak, folytathatják az életüket, de azért hangsúlyt kap majd a katonai pályára irányítás is. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a szolnoki intézmény kollégistái is részesülhetnek a Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjban, amely már 3,5-es átlag felett is jár; 4,5-es tanulmányi átlageredmény felett pedig már havi bruttó 58 ezer forintot jelent.

(Borítókép: A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ 2022. április 20-án. Fotó: Mészáros János / MTI)

Rovatok