Index Vakbarát Hírportál

Jó hír: tovább csökkent a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2022. április 20., szerda 15:08

Az NNK mérései szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban tovább csökkent.

Az országos átlagot tekintve további csökkenést mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a vizsgált szennyvízmintákban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán a honlapján.

Azt írták: emelkedő tendencia egyetlen település esetében sem tapasztalható, számottevő csökkenés a vizsgált Budapest-környéki települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta –, valamint Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Székesfehérvár, Szekszárd és Zalaegerszeg esetében figyelhető meg.

A koncentráció hat mintavételi helyen a mérsékelt, míg 16 vizsgált településen továbbra is az emelkedett tartományba esik.

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok többségét stagnálás jellemezte. Emelkedés egyik településen sem volt, csökkenő tendenciát pedig Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon tapasztaltak. 

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok