Index Vakbarát Hírportál

A gond az, hogy egyik napról a másikra rátolták a tesztelést a háziorvosokra

2022. április 20., szerda 06:20

Mint arról korábban beszámoltunk, április 19-étől már nem végez koronavírus-tesztelést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Bár a háziorvosok egy részénél van lehetőség antigén-gyorstesztelésre, az továbbra sem tisztázott, hogy ezentúl ki és hova irányíthatja majd azokat a pácienseket, akiknek a negatív gyorsteszt ellenére a tünetek alapján PCR-teszt elvégzése is szükséges.

Az új eljárásrend első tapasztalatairól a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szakemberei meséltek az Indexnek.

Nem az a gond, hogy a mentősök többé nem tesztelnek. A gond az, hogy mindenféle előzetes egyeztetés nélkül egyik napról a másikra rátolták ezt a feladatot a háziorvosokra

– jelentette ki az Indexnek Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője, utalva arra, hogy a rendelők nincsenek az új helyzetre felkészülve, a praxisok egy része antigéngyorsteszttel sincs ellátva, PCR-vizsgálatra pedig végképp nincsenek a háziorvosok berendezkedve.

Éppen emiatt kedden – az új szabályozás első napján –, ha valakinek a tünetek alapján PCR-tesztet kellett elrendelni, akkor a háziorvosok azt javasolták a pácienseknek, hogy keressenek fel egy Covid-ambulanciát, ahol szintén elvégzik a szükséges teszteket

– mesélt az első nap tapasztalatairól Soós Zoltán, aki felidézte, hogy megjelentek a médiában olyan álhírek, hogy a jövőben a háziorvosok fognak kiszállni a betegekhez annak érdekében, hogy elvégezzék a koronavírus-tesztelést.

„Ha azt szeretnénk, hogy az alapellátás teljesen térdre rogyjon, akkor ez egy ragyogó ötlet lenne, de ezt mégiscsak jobb lenne elkerülni” – mondta a háziorvos, megjegyezve, hogy az új eljárásrend okozta problémákat és az ide vonatkozó javaslatokat levélben is szeretnék jelezni az országos tiszti főorvosnak.

„Minden, csak nem korrekt”

Kincses Gyula, a MOK elnöke szintén nyilatkozott a témában az Indexnek, a szakember elsősorban arról beszélt, hogy mi lenne szerintük a jó megoldás, ami hosszú távon is működhetne.

Mi a kezdetek óta azt szorgalmaztuk, hogy legyenek független oltó- és tesztpontok, szerintünk ugyanis csak így biztosítható, hogy a potenciális fertőzöttek ne keveredjenek a nem Covid-gyanús betegekkel

– mondta az Indexnek Kincses Gyula. Soós Zoltán mindezt azzal egészítette ki, hogy ezeket a pontokat racionálisan el tudnák látni megfelelő védőeszközökkel, tesztekkel, ahelyett, hogy azokat 6500 praxis között szórnánk szét. Ez lehetne egyben a bázisa a jövőben a kampányoltások szervezett beadásának is.

A MOK elnöke beszélt arról is, hogy éppen a már több mint két éve tartó pandémia miatt a hagyományos feladatokat tekintve komoly elmaradásai vannak az alapellátásnak.

Most, hogy a járvány enyhülni látszik, végre nagyobb lehetőség nyílna például a szűrésre és gondozásra, a betegek elmaradt kivizsgálására, de az új szabályok ismét a háziorvosokra tolnak adminisztratív, hatósági feladatokat, így a régóta görgetett betegellátási feladatok még tovább tolódhatnak.

Kincses Gyula szerint ezzel szemben a Országos Mentőszolgálat munkatársainak kevésbé lehet elmaradása.

„Nem kérdés, hogy a mentősökre is hatalmas teher hárult, hősiesen tették a dolgukat az elmúlt időszakban. Az alapellátásban ugyanakkor több a felgyülemlett feladat, hisz míg az orvosok nem csak sürgős esetekkel foglalkoznak, addig a mentősök napról napra teszik a dolgukat” – mutatott rá a MOK elnöke.

Hasonló véleményen van Kunecz Zsombor egészségügyi szakértő is, aki szerint „két éve egy erre alkalmas tesztelőkapacitást kellett volna felállítania a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), kiváltva a Mentőszolgálat terhelését”.

Megszüntetni ezt az opciót egyik napról a másikra és odadobni pluszfeladatként a háziorvosoknak, még PCR-mintavevő eszközüket sem biztosítva, minden, csak nem korrekt

– írta Facebook-oldalán Kunecz Zsombor, aki egy másik posztban az NNK április 5-i dátummal kelt eljárásrendjét is megosztotta, hozzá kommentként pedig azt fűzte, hogy „továbbra sem világos, ki, és mivel fog laboratóriumi teszteket kérni, végezni a gyanús eseteknél”.

Szerettük volna megismerni a részletszabályokat, sokakat foglalkoztat például a kérdés, hogy a mozgáskorlátozott személyek – akikhez eddig személyesen mentek ki a mentők tesztelni – ezt követően miként férhetnek hozzá a szűréshez. Többek között erre a problémafelvetésre, és más hasonló tisztázatlan részletre vonatkozóan is küldtünk kérdést az Országos Mentőszolgálatnak, levelünkre reagálva röviden azt írták:

„Az aktuális járványügyi helyzetet figyelembe vevő Operatív Törzs-döntés értelmében az Országos Mentőszolgálat a kapacitásait ismét az alaptevékenységére fordíthatja, a Covid-mintavételt ezután az arra illetékes egészségügyi szolgáltatók végzik el.”

Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt öt napban közel ötezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, ezzel megközelítette az 1,9 milliót az azonosított esetek száma. Az aktív fertőzöttek száma 78 ezer alá csökkent.

Megszűntek a korlátozások

Az egészségügyi adatok folyamatos javulása miatt Gulyás Gergely március elején a Kormányinfón bejelentette, hogy mivel a végéhez közeledik az ötödik járványhullám, kivezetik a korlátozásokat. Ennek értelmében

Az egészségügyi veszélyhelyzetet továbbra is fenntartják, részben a kormány cselekvőképessége, részben a hatodik hullám veszélye miatt.

Rovatok