Index Vakbarát Hírportál

A kormány oroszbarátságára hivatkozva voltak bombariadók a plázákban

2022. április 20., szerda 19:40

Ráadásul nem belügyről, hanem nemzetközi akcióról lehet szó.

„Bomba van az épületben. Nem élhetek olyan országban, amely a terrorista Putyint szponzorálja, és amelynek az olcsó gáz fontosabb, mint az emberi élet.” Hétfőn ezzel az üzenettel bénították meg országszerte a bevásárlóközpontokat és valószínűleg a MÁV debreceni igazgatóságát is – tudta meg a Magyar Hang

Gmailes e-mail-címről jött az üzenet, délután negyed négy körül. Egy magyar név szerepel az e-mail-címben, de ez biztosan fiktív. A levelet úgy kaptuk meg, hogy a feladó saját magának küldte el a levelet

– mondta el a lapnak egy vidéki pláza névtelenséget kérő munkatársa. Az üzletközpontot valószínűleg titkos másolatként csatolták a címzettek közé. A forrás szerint a rendőrség már ismerhette a feladót és az üzenet szövegét, legalábbis nem érte őket meglepetésként a levél tartalma.

Az Országos Rendőr-főkapitányságot arra a kérdésre, hogy valóban ez a sablonüzenet érkezett-e meg minden címzetthez, és ugyanerről a címről fenyegették-e meg kedden a szegedi, Klauzál téri Sberbankot is, úgy válaszolt, hogy

az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.

Nemzetközi akcióról lehetett szó

Ráadásul nem belügyről, hanem nemzetközi akcióról lehet szó: hétfőn bombával fenyegettek meg több belgrádi bevásárlóközpontot is. Ebben az esetben a titkosított e-mail-szolgáltatásáról ismert Protonmail svájci mailszolgáltatótól érkezett az üzenet, a szerb rendőrség tűzszerészei azonban egyetlen robbanószerkezetet sem találtak.

Mint a szabadkai Szabad Magyar Szó írja, a közelmúltban több alkalommal is Protonmailről küldtek fenyegetést a belgrádi Nikola Tesla reptérnek, illetve az Air Serbia vállalatnak. A szerb rendőrség értesülései szerint ezek a fenyegetések egy európai ország területéről, illetve Ukrajnából érkeztek.

Szerdán több plázát be kellett zárni Magyarországon 

Mint azt megírtuk, szerdán több budapesti és vidéki bevásárlóközpontban is bombariadó volt: a Westendből, az Arena Plazából és az Árkádból, valamint a kaposvári Kapos Plazából és egy debreceni üzletből is kiküldték a vásárlókat.

A MOM Parkban, a Corvin Plazában és a Mammutban is volt bombariadó. Robbanóanyagot vagy robbantásra alkalmas eszközt sehol nem találtak.

Rovatok