Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós pénzből vásárolhatott erzsébetvárosi lakásokat az előzetesbe került Schadl György

2022. április 21., csütörtök 16:55

Milliárdos vagyonvesztést szenvedtek el 2015 és 2018 között a belvárosi önkormányzatok. Legalábbis ez derül ki az V. és a VII. kerület korrupciógyanús ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló fővárosi bizottság zárójelentéséből.

A Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester által vezetett testület munkájában a fideszes képviselők nem vették részt. A Fővárosi Kormányhivatal törvényességi felhívással élt, ennek ellenére folytatták a munkát – írja a Népszava.hu.

A különlegesen kedvezményes bérlakásvásárlás a NER-kegyelteken túl gyorsan a kerületekben csábította a strómanokat, akik a bérlők helyett vagy mögéjük bújva vásárolták meg a lakásokat, majd jelentős nyereségre szert téve, piaci áron adták tovább. Erzsébetvárosban 2014-ben még alig 2,5 százalék volt a továbbértékesített lakások aránya, 2015-ben már 46,2 százalék, 2017-ben 62,5 százalék. 2019-re visszaesett 33 százalékra, míg 2020-ban nullára.

Míg 2015-ben a megszerzett bérlakásoknak alig hat százalékát adták el egy hónapon belül, ez az arány egy évvel később már 18, 2018-ban pedig több mint harminc százalék volt.

Az ingatlanstratégia hiányából a vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy az ingatlaneladásokat nem az érintett kerületek szükségletei, hanem az egyes, a kormánypárthoz, annak holdudvarához közel álló vevők vételi szándékai határozták meg. Ezt támasztja alá az is, hogy a képviselő-testületek elégtelen, felületes információk alapján döntöttek az értékesítésekről.  A pályázatokról jobbára bennfentes információk, kapcsolati rendszer révén lehetett információhoz jutni. 

A jelentés külön kitér a korrupcióval vádolt és előzetesben lévő Schadl György lakásvásárlásaira is.

A végrehajtói kamara volt elnöke nyolc lakást vásárolt a VII. kerületben. Eredetileg 28 ingatlant hirdettek meg, de a bizottsági ülés előtt egy-két órával egy módosító indítvánnyal tíz lakásra szűkült a kör, ebből vett meg végül nyolcat. 

Mivel az eljárás teljesen átláthatatlan volt, felmerül a kérdés, hogy esetleg Schadl esetleg előzetesen válogathatott. A lakásokra  egy kivétellel  csak ő adott be ajánlatot, és 225 millió forintért  vitte . De mivel kiderült, hogy kamarai elnökként jogtalanul jutott nyolc-kilencszázmillióhoz, erősen feltételezhető, hogy a lakásokat korrupciós pénzből vette meg.

Rovatok