Index Vakbarát Hírportál

Majdnem Dúró Dóra nyerte el a Laposföld-díjat

2022. április 23., szombat 18:32

Gődény György nem tudta megvédeni a címét, Dúró Dóra pedig csak majdnem részesült az áltudományos kitüntetésben, melyet a Szkeptikus Társaság évente a legkártékonyabb gondolatok terjesztéséért oszt ki.

Az év legkárosabb gondolatait terjesztő áltudományos tettekért kijelölt személyek közül másodszor díjaztak egy közismert személyiséget. Az első ilyen díjat tavaly Gődény Györgynek és az Orvosok a tisztánlátásért csoport tagjainak ítélték, viszont a második alkalommal hiába került be Gődény a „legjobb” ötbe, nem tudta megvédeni a címet: 2022-ben a gyógygombákról és a c-peptidet tartalmazó termékeiről ismertté vált Varga „Gyógygomba” Gábor kapta a díjat.

Varga Gábor több tíz millió forintos bírságot kapott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, ugyanis termékeinek gyógyító hatását semmivel nem igazolta, és egy C-peptid nevű szprét is értékesített gyógyíthatatlan neurológiai betegségek ellen, és a termék hakékonyságának ugyanúgy nem volt bizonyított valóságalapja.

A szavazáson második helyezést ért el Dúró Dóra

az oltásellenes és járványtagadó nézetei miatt, illetve az „áltudományos alapokra helyezett politikai őrjöngéseiért”, felidézve ezzel a könyvdarálását.

Gődény idén is szerepelt a listán áltudományos nézetei és összeesküvés-elméletek terjesztése miatt. A legjobb ötbe még az Origo.hu is bejutott „mind tudományos, mind pedig közéleti/politikai téren tartósan vállalhatatlan hírszolgáltatásáért”. A díjátadóra meghívták a döntősöket, de nem tudni, miért, egyikük sem jelent meg – írja a 168.hu.

Rovatok