Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András: Mi lenne, ha előbb a „balliberális értelmiséget” felejtenénk el?

2022. április 24., vasárnap 10:33

Schiffer András volt országgyűlési képviselő, ügyvéd 99 százalékban egyetért Puzsér Róbert írásával, ám egyetlen bökkenő van vele.

Puzsér Róbert a Magyar Hangban megjelent publicisztikájában a balliberális értelmiség választási eredményre adott „téves magyarázatát” elemezte. Ebben többek között úgy fogalmazott:

Hat romlott, hazug és semmirekellő párt túszul ejtette az ellenzéki politikát. Ha a balliberális értelmiség képes felépíteni ezekkel és az Orbán-rendszerrel szemben – nem szövetségben ezekkel és szemben az Orbán-rendszerrel, hanem mindkettővel szemben – egy új szervezetet valamennyire alkalmas állománnyal, akkor kihívhatja a Fideszt, előbb nem.

Schiffer András erre a részletre reagált a közösségi oldalán.

„Kedves Robi, mi lenne, ha előbb a »balliberális értelmiséget« felejtenénk el végre?” – tette fel a kérdést a volt országgyűlési képviselő, majd kifejtve, hogy mire, kikre is gondol, a következőképpen folytatta:

Azokat, akik harmincx éve »tudják, merik, teszik«. Azokat, akik tizenkét éve tartják túszul az ellenzéki politikát. Azokat, akik az elmúlt négy évben úgy gondolták, hogy a »Free SZFE«, a »Fudan« és a folyamatos putyinozás lesz a nyerő kártya Orbánnal szemben. Azokat, akik úgy gondolják, előjoguk van megmondani, hogy mi a kultúra és a tudomány, kiből lehet színész és író, közgazdász és szociológus ebben az országban

– írta Schiffer András, hozzátéve, hogy azokat is el kellene felejteni, akik két diktatúrázás között simán elfogadják az állami támogatást, mondván, az jár nekik, és azokat is, akik az elmúlt két évben minden további nélkül ledobták magukról a liberális gúnyát és amikor éppen nem az „illiberális fasiszta diktatúráról” írtak cikkeket külföldi lapokba, még több jogkorlátozást követeltek Orbántól.

Azokat, akik szívesen konferenciázgatnak a baloldalról, de valahogy mindig csak elitcsoportok privilégiumai mellett sikerül kiállniuk. Azokat, akik 2019-ben tudományosan kimutatták, hogy az összefogás majd aktivizálja a pártnélküliek kritikus tömegét. Azokat, akik 2021-ben meggyőződéssel hirdették, hogy a »csalódott fideszesek« hozzák el a kormányváltást

– írta a volt országgyűlési képviselő, majd folytatta:

Azokat, akik 2007-ben még Gyurcsány tb-privatizációs ámokfutása mellett petícióztak, majd 2021 őszén Gyurcsányban találták meg az ellenzéki siker egyetlen akadályát. Azokat, akiknek a rossz minőségű identitáspolitikai importjától, jóemberkedésétől milliók idegenkednek. Azokat, akik ezeket a milliókat – jó esetben is – megtévesztett agymosottnak látják. Azokat, akik számára Magyarország akkor sikeres, ha gondolkodás nélkül idomul külhatalmi elvárásokhoz. Azokat, akik az összefüggés-keresőket gond nélkül összeesküvéselmélet-hívőknek bélyegzik, a globális kapitalizmus piszkos játszmáinak leleplezését pedig féknyúznak. Azokat, akik mindig másokon kérik számon a teljesítményelvet.

Puzsér Róbert a Magyar Hangban megjelent publicisztikájában a „kínkeservesen nyomorult, de legalább a Fideszhez foghatóan romlott és képmutató” ellenzék politikáját úgy jellemezte, hogy az

mindig és csakis a 24.hu, a Hvg.hu, a 444.hu meg a Telex. hu olvasóinak készül, akiknek csak az számít, ki kiáltja hangosabban, hogy »lopnak«, ki ígér még több év börtönt Orbánnak és bandájának.

A publicista hozzátette: az lesz az ellenzék vezetője, az lesz a legbefolyásosabb ellenzéki politikus, aki ebben a legjobb, „ez pedig valahogy mindig Gyurcsány Ferenc – aligha véletlen, hisz ő találta fel és írja ki magát a versenyszámot”.

Puzsér Róbert szerint amíg a jelenlegi ellenzéki pártok maradnak az Orbán-rendszer alternatívái,

amíg egy Gyurcsány Ferenc, egy Jakab Péter, egy Tordai Bence, egy Ungár Péter, egy Vadai Ágnes, egy Fekete-Győr András, egy Kanász-Nagy Máté, egy Tüttő Kata, egy Szabó Tímea, egy Csárdi Antal, egy Karácsony Gergely, egy Gy. Németh Erzsébet az ellenzéki elit élcsapata, addig az illiberális rendszer betonbiztos.

A publicista konklúziója, hogy a balliberális értelmiségnek kell az ellenzékváltást kikényszerítenie, „különben Orbán örök”.

(Borítókép: Schiffer András. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok