Index Vakbarát Hírportál

Szili Katalin: Fontos női tulajdonságok különösen előtérbe kerülnek most

2022. április 24., vasárnap 07:40

„A kollektív jogok biztosítása elkerülhetővé tenné az asszimilációt” – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a szlovákiai Füleken, ahol előadást tartott az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség nőtagozatának tavaszi találkozóján szombaton. Érintették a nők közéleti szerepét, a magyarság szülőföldön való megmaradását és a szlovák önkormányzati választásokat.

A miniszterelnöki megbízott feladata a személyes közreműködés a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban. Az MTI-nek elmondta, a Szövetség egy hónappal ezelőtt megalakult nőtagozata által tartott találkozón három témakör szerepelt; a nők szerepe a közéletben, nemzetpolitikai kérdések, valamint a Szlovákiában ősszel esedékes önkormányzati választások.

Kifejtette, a nőtagozat találkozóján terítékre került, hogy a XXI. század harmadik évtizedében milyen fontos lehet a politikusnők szerepe.

Az empátiakészség, a megoldáskeresés mint fontos női tulajdonságok különösen előtérbe kerülnek most, amikor világunk számos olyan kihívással néz szembe, mint a migrációs válság, a pandémia és most a szomszédban dúló háború

– mutatott rá Szili Katalin. A miniszterelnöki megbízott elmondta, a találkozón a nemzetpolitikai kérdések sorában a magyarság szülőföldön való megmaradásának biztosítása volt hangsúlyos téma.

Ehhez nagyon jó lenne, ha lennének a felvidéki magyaroknak kollektív jogai, mert a kollektív jogok biztosítása elkerülhetővé tenné az asszimilációt, mivel az integráció kollektív jogok nélkül alapvetően asszimilációhoz vezethet

– fogalmazott Szili Katalin. Arról számolt be, hogy a találkozó résztvevői elismeréssel adóztak a magyar kormánynak a felvidéki magyar oktatási intézmények fejlesztése és az iskolaválasztásban nyújtott segítségéért, mely utóbbiban a Rákóczi Szövetségnek is nagy szerepe van.

A Szlovákiában idén ősszel esedékes önkormányzati választások kapcsán a miniszterelnöki megbízott a tavaly egységes párttá alakult felvidéki magyar politikai érdekképviselet, a Szövetség egységesítő szerepét emelte ki.

Javasoltam azt is, hogy a nőtagozat pártoló tagként vegyen fel olyan helyi férfi politikusokat is, akik szintén a megoldásokat – a szülőföldön maradást – tartják szem előtt, nem a különbözőségeket keresik a platformokban, hanem azt, ami összeköti a szervezetet

Korábban a kárpátaljai magyarok helyzetéről azt mondta, hogy jogfosztás zajlik, Szerbiát pozitív példának tartja autonómiamodellje miatt, a jövő nemzedékek megóvásáról elhangzottakat pedig ide kattintva olvashatja.

Rovatok