Index Vakbarát Hírportál

Akár tízszer magasabb lehet a mértnél a valós Covid-esetszám

2022. április 25., hétfő 08:09

Kicsivel 68 ezer feletti a koronavírus-fertőzöttek száma a hivatalos magyar statisztikák szerint, az esetszámok kismértékben csökkentek. Rusvai Miklós állatorvos szerint azonban ennél nyolcszor, tízszer is több lehet a valódi esetszám.

Véleménye szerint a koronavírus-járvány még nagyjából egy hónapig lehet erőteljesebb, amíg a légzőszervi megbetegedések időszaka véget nem ér. Az RTL Híradójának nyilatkozó háziorvosok is arról számoltak be, hogy nő a fertőzött pácienseik száma. A vírus azonban csak a betegek csekély számánál okoz jelentősebb tüneteket, most inkább az influenza domináns.

Az egyik budapesti háziorvosi-rendelőben inkább 20 és 30 év közti páciensek jelentkeznek koronavírus-fertőzésre utaló panaszokkal. Fodor Ferenc háziorvos visszajelzése szerint is lényegesen enyhült, azonban 

nem szűnt meg a koronavírus-járvány, a kismértékű élénkülése a maszkhasználat megszűnésére és a szociális kapcsolatok élénkülésére vezethető vissza. 

Tünetek esetén az emberek a patikákban kapható gyorsteszteket használják, ezek azonban nem mindig adnak pontos eredményt. A drágább, de pontosabb eredményt mutató PCR-tesztekhez kedd óta nehezebb ingyen hozzájutni, mert az Országos Mentőszolgálatot kivonták a tesztelésből.

Rovatok