Index Vakbarát Hírportál

Ők lesznek a kormánypártok arcai a következő parlamenti ciklusban

2022. április 26., kedd 14:40

Most már az is megvan, ki lesz a második legnagyobb parlamenti frakció vezetője, valamint szóvivője.

Április 21-én, a múlt hét csütörtöki Kormányinfón derült ki, hogy Kocsis Máté marad a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz frakcióvezetője.

A döntésre azt követően került sor, hogy Orbán Viktor tárgyalt Kocsis Mátéval, akinek a miniszterelnök kormányzati pozíciót ajánlott, Kocsis Máté azonban nem élt a lehetőséggel: közölte, hogy maradna a Fidesz-frakció vezetésénél.

Orbán Viktor ezután Kocsis Mátét kérte fel a frakció vezetésére.

Kedden megalakult a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakciója is: 18 fővel jelenleg ők lesznek az Országgyűlés második legnagyobb frakciója.

A KDNP frakcióját szinte érintetlenül hagyta a választás: az előző parlamenti ciklus mind a 17 KDNP-s képviselője bejutott a parlamentbe, köztük például Semjén Zsolt, Simicskó István, Seszták Miklós, Harrach Péter, Rétvári Bence, Hollik István, Juhász Hajnalka és Süli János. Sőt a frakció létszáma 18 főre bővült Mihályffy Béla szegedi képviselővel.

Ismét Simicskó István lett a második legerősebb parlamenti frakció vezetője, miután a volt honvédelmi minisztert kérte fel a tisztség betöltésére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke

– tudta meg az atv.hu a képviselőcsoport keddi alakuló ülése utáni sajtótájékoztatón.

A pozícióban Harrach Pétert váltó Simicskó István 2020 júniusától vezeti a KDNP frakcióját. A sajtótájékoztatón Simicskó István elmondta, a továbbiakban is támogatják a kormányt, és kiemelt téma marad számukra a családpolitika, az egyházügy, valamint a nemzetpolitika.

A megalakult KDNP-frakcióban Nacsa Lőrinc frakcióvezető-helyettes és frakciószóvivő lesz. A további helyettesek:

Két bizottsági elnöki – a Mentelmi és az Igazságügyi bizottságban – poszton szeretnék folytatni, és négy alelnöki helyet kértek. Latorcai Jánost jelölik parlamenti alelnöknek.

Rovatok