Index Vakbarát Hírportál

Szerdán dönt a kormány az élelmiszerárstopról

2022. április 26., kedd 21:31

Semjén Zsolt az ATV-nek azt mondta, a döntés nem csak egy „nem” vagy egy „igen” lehet az élelmiszerárstop meghosszabbítását illetően.

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki Kormányinfón azt mondta: ezen a héten fognak dönteni arról, hogy meghosszabbítják-e az élelmiszerárstopot. 

Semjén Zsolt a KDNP parlamenti frakciójának megalakulása utáni sajtótájékoztatón kitért az élelmiszerárstopra is. A pártelnök szerint erre az inflációs szempontok miatt volt szükség. 

Jelzem, hogy az inflációs szempontok teljesültek, hiszen akár a benzin, akár az élelmiszer tekintetében ennek a jótékony hatása tükröződött az infláció vonatkozásában. 

Hozzátette: meg kell nézni a többi országgal összehasonlítva, hogy a magyar inflációs szám vállalhatónak mondható. 

A KDNP elnöke elmondta: a kormány a szerdai ülésén fogja elemezni a számokat és összehasonlítani a nemzetközi gazdasági trendeket, majd ezután hozza meg a döntést arról, hogy maradnak-e az adott alapvető élelmiszerek fix árasok vagy sem. 

Az ATV azon kérdésére, hogy miniszterelnök-helyettesként támogatni fogja-e az árak további befagyasztását, Semjén Zsolt úgy fogalmazott: „Ezeket az adatokat figyelembe véve kell meghozni a döntést, ami nemcsak egy »igen« vagy egy »nem« lehet, hanem a kettő között lehet más mérték kérdése is.”

Ha megszűnik az árstop

A portfolio.hu múlt heti elemzése szerint, ha feloldják az árak befagyasztását, akkor nagyjából 20-25 százalékkal drágulhat a most még hatósági áras hat alapvető élelmiszer.

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be Facebook-oldalán közzétett videójában, hogy hat élelmiszer árát (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8 százalékos tehéntej) vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. 

Tavaly karácsony előtt, december 23-án – szintén a Facebook-oldalán –  jelentette be Orbán Viktor, hogy 2022-ben (a vonatkozó rendeletből kiderült, hogy 2022. február 1-jétől 2022. május 31-éig) már élelmiszerekért is fizethetünk SZÉP-kártyával.

Tavaly novemberben pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-étől.

Rovatok