Index Vakbarát Hírportál

Összefogtak az ökumenikusok a BDPST Grouppal

2022. április 26., kedd 10:45

Stratégiai partnerségről írt alá együttműködési szerződést az Ökumenikus Segélyszervezet elnök igazgatója, Lehel László és a BDPST Group többségi tulajdonosa, Tiborcz István, amelynek értelmében a cégcsoport finanszírozza egy térségfejlesztési központ létrehozását a Somogy megyei Kastélyosdombón.

Egy 200 millió forintos beruházás által újabb elemmel bővülhet az Ökumenikus Segélyszervezet egy évtizede indított programja, amelynek célja az értékmegőrzés és a hátrányos helyzetű családok felzárkóztatása. A Somogy megyei Kastélyosdombón életre hívott program első elemeként a településen található egykori kastélyban létrehoztak egy átmeneti otthont, ahol a segélyszervezet megoldást kínál a családok lakhatási problémájára, a perifériára került embereket visszavezeti a munka világába, és segítséget nyújt a szülőknek a gyermekeik hozott hátrányainak leküzdésében is. 

A modellprogram újabb lépéseként az Ökumenikus Segélyszervezet és a BDPST Group egy  térségfejlesztési központ létrehozását hajtja végre Kastélyosdombón. A település centrumában elhelyezkedő, több mint 800 négyzetméter alapterületű egykori magtár épületének és környezetének teljes körű megújításával létrejövő létesítmény otthont adhat a térségben élő gazdák szakmai fórumainak, találkozóinak, egyben helyi termelői piac színtere is lehet, valamint alkalmas helyszínként szolgálhat közösségi események megtartásának. Közleményük a szerint megújult épületben létrejövő szálláshelyek a három folyó, a Mura, a Dráva, a Duna találkozásának közelében fekvő település kerékpáros turizmusára építve hozzájárulhatnak a térségfejlesztési program hosszú távú sikereihez.

A komplex fejlesztés megvalósítása és finanszírozása jócskán túlmutat a szervezetünk anyagi keretein, ezért támogató partnereket kerestünk hozzá. Örömteli volt látni azt az összefogást, amit tapasztaltunk: a BDPST Group felajánlotta, hogy teljes egészében finanszírozza a beruházást, miközben az új faluközpont terveinek elkészítését a ZDA Zoboki Építész Iroda, míg a fejlesztés tájépítészeti részének megtervezését a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda vállalta pro bono 

– mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, hozzátéve: az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai megállapodást is kötött a BDPST Grouppal, további együttműködéseket is terveznek a cégcsoporttal.

Nagyra becsüljük az Ökumenikus Segélyszervezet több évtizedes munkáját, amely az összefogás erejére építve segíti a rászoruló családokat és gyermekeket. Hiszem, hogy komplex programok szükségesek a társadalmi felzárkóztatás, a hátrányos helyzetű családok megsegítése érdekében, ezért nem is volt kérdés, hogy támogatjuk a Segélyszervezetet abban, hogy szintet léphessen a Kastélyosdombón közel egy évtizede sikeresen működő modellprogramjuk

– mondta Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa. Hozzátette, nemcsak küldetésüknek, hanem kötelességüknek tekintika nehéz körülmények között élő gyermekek és fiatalok támogatását, hogy esélyt adjunk számukra a felzárkózásra, a fejlődésre, a sikeres és boldog életre. Azt is elmondta, hogy háromgyermekes családapaként személyes misszióként is tekint erre .

A cégcsoport alapítása óta rendszeresen támogat gyerekek és fiatalok ellátásával, fejlesztésével foglalkozó szervezeteket, egészségügyi intézményeket és rászoruló civileket. A BDPST Group és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet együttműködése sem előzmény nélküli, a cégcsoport 2021 decemberében vendégül látta a szervezet 140 szociális szakemberét és családtagjait a Mátraházán található Lifestyle Hotel Mátrában, ezzel köszönve meg a szociális szakemberek munkáját.

A BDPST Group az Ukrajnában dúló háború okozta humanitárius válsághelyzetben is igyekszik segíteni a menekülteknek, illetve az ellátásukkal foglalkozó segélyszervezeteknek. A cégcsoport szállást és ellátást biztosít több száz Ukrajnából menekülő számára vidéki és fővárosi helyszíneken.

Rovatok