Index Vakbarát Hírportál

Nincs megállapodás a pártok között, Kövér László tesz javaslatot a parlamenti tisztségekre

2022. április 27., szerda 13:02

Lezajlott az Országgyűlés megalakulását előkészítő tárgyalások második köre, de nem született megállapodás.

Hétfő után szerdán tartották az új Országgyűlés megalakulását előkészítő tárgyalások második fordulóját a kormánypártok, a hatpárti ellenzék, valamint a Mi Hazánk Mozgalom képviselői. Az Index úgy értesült, hogy az összefogás pártjai elsősorban az Országgyűlés alelnöki pozícióinak elosztását tartják méltatlannak, erről itt írtunk részletesen.

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így arra a házelnök tesz majd javaslatot

– mondta a szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak az MTI szerint.

A politikus kijelentette: a kormánypártok fenntartják korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ezt korrektnek, mandátumarányosnak és fairnek ítélte. Kocsis Máté közölte: a baloldali pártoknak szerinte „eszük ágában nem volt megállapodni”. Kocsis Máté megítélése szerint ezt bizonyítja, hogy a hat ellenzéki frakcióvezetőből öt nem volt jelen.

Megerősítette: a bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek, ám utóbbiak új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot. Kocsis Máté úgy értékelt: a baloldali pártok szerinte Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, „pedig meg fogják”.

A reggeli Gyurcsány Ferenc-féle eligazításnak ez volt a célja, számítottunk erre a forgatókönyvre

– mondta Kocsis Máté.

Úgy összegzett: a Fidesz az udvariasság és a politikai korrektség jegyében még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be, hajtsák végre a választók akaratát és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak, ne maradjanak távol a parlamenti munkától.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté beszélt arról is, úgy látja, hogy az ellenzéki pártok között még olyan alapvető kérdésekben sincs egyezség, hogy ki hova üljön a parlamentben. Azt mondta, rendkívül nagy marakodást lát, és hogy „Gyurcsány Ferenc DK-elnök próbálja egyben tartani ezt a baloldali listát, hiszen mindenféle tárgyalásokra derül fény a sajtóban”.

Azt sem fogadják el a baloldali ellenzéki pártok, ami négy éven keresztül jó volt. Képzelhetik, milyen állapotban vannak. Ezek az emberek nem a választókat akarják képviselni, ezek az emberek a saját boldogulásuknak tekintik a parlamenti képviselői helyet".

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, az ülésről távozó baloldali képviselők jelezték, hogy eljuttatják javaslataikat a kormányoldalnak, „magyarán szólva ez a cirkusz elsősorban a médiának szól”.

Azt hangsúlyozta, szerintük nem frakciók, hanem választási listák alapján kellene elosztani a megbízatásokat. Jelezte: parlamenti alelnöknek Dúró Dórát jelöli pártja, amely szeretné a nemzetbiztonsági és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztját megkapni.

Dúró Dóra elnökhelyettes kiemelte: a képviselői esküjüket egyelőre letenni nem kívánó momentumosokat nem számítva az ellenzékre adott szavazatok ötödét szerezte meg a Mi Hazánk, ezért ők ennek alapján tartanak igényt posztokra. Hozzátette: így hét tisztség és 13-14 bizottsági hely járna a Mi Hazánknak, de ők ennél kevesebbet kérnek, hogy a posztok mindegyikét felelősségteljesen tudják betölteni, ellátni; előbbiből ötre, utóbbiak közül a szerintük nekik járó mennyiség felére tartanak igényt. Azt is rögzítette, hogy pártjának saját legitimitása van, miközben a baloldalon több párt sem tudott volna önállóan a parlamentbe jutni vagy kölcsönkért képviselőt másik szervezettől, azaz nem frakcióban gondolkodnak.

Ellenzék: Elfogadhatatlan

A Fidesz a mai megbeszélésen világossá tette, hogy továbbra is elutasítja a parlamenti tisztségek és bizottsági tisztségek 30 éves szokásjogának megfelelő, a frakciók létszámarányát kifejező elosztását

– olvasható a hatpárti szövetség közleményében.

Az ellenzék pártjai elfogadhatatlannak tartják, hogy „a Fidesz hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát, és a szélsőséges Mi hazánkat kívánja messze parlamenti létszámarányát meghaladó mértékben parlamenti tisztségekkel jutalmazni a demokratikus ellenzéki pártok rovására”. A hat párt szerint ez az egységes ellenzékre szavazó 1 millió 900 ezer szavazó akaratának tűrhetetlen semmibevétele.

(Borítókép: Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő második tárgyalás az Országházban 2022. április 27-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok