Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit és Völner Pál meghallgatását kéri a DK az EP Pegasus-bizottságában

2022. április 29., péntek 12:13

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője Varga Judit igazságügyi miniszter és Völner Pál miniszterhelyettes meghallgatását kérte a Pegasus-botránnyal kapcsolatban az EP bizottságától.

„Az Európai Parlament Pegasus-bizottságának első alelnökeként azt kezdeményezem, hogy a bizottság hallgassa meg Varga Juditot és Völner Pált a megfigyelési botránnyal kapcsolatban – mondta Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője pénteki online sajtótájékoztatóján.

A DK politikusa követelte: „Hozzák nyilvánosságra, hogy kik ellen folyt törvénytelen megfigyelés, tudjuk meg azokat a neveket is, akik eddig nem derültek ki. Hozzák nyilvánosságra, hogy ki adott utasítást politikusok, újságírók és üzletemberek megfigyelésére, tételesen, minden illegálisan megfigyelt személy esetében külön-külön.”

Elvárjuk, hogy a Fidesz politikusai magyarázatot adjanak a törvénytelen megfigyelésekre és vállalják a tetteik következményeit

– tette hozzá a képviselő.

Az Európai Parlament március 10-ei strasbourgi plenáris ülésén vizsgálóbizottság felállítását hagyta jóvá a Pegasus kémszoftver használatáról. A 38 tagú vizsgálóbizottság a megfigyelőszoftverek használatára vonatkozó uniós jogszabályok állítólagos megsértését vizsgálja több tagállamban. Áttekinti a megfigyelésre vonatkozó meglévő nemzeti szabályozást, és megvizsgálja, hogy a Pegasus szoftvert milyen okokból használták például újságírók, politikusok vagy ügyvédek vélt megfigyelésére.

Magyarországon 2021 júliusában robbant a Pegasus-botrány, amikor kiderült, hogy az izraeli kémszoftver segítségével több magyar ellenzéki, közéleti személyiséget is megfigyeltek.

(Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter beszél éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre-termében 2021. október 26-án. Jobbról Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Fotó: Soós Lajos / MTI)

 

Rovatok