Index Vakbarát Hírportál

Hadházy Ákos: A Momentum elnöksége döntött, szerintem tragikusan

2022. április 29., péntek 11:31

Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselőt elkeserítette a Momentum döntése, miszerint mégis leteszik az esküt a parlament hétfői alakuló ülésén.

Nem sokkal az április 3-i országgyűlési választás után jelentette be a parlamentbe most először bekerülő Momentum, hogy frissen megválasztott országgyűlési képviselőik bojkottálni fogják a parlament május 2-i, hétfői alakuló ülését.

Ezzel leginkább azt szerették volna kifejezni, hogy szerintük az országgyűlési választás sem demokratikus, sem igazságos nem volt. Így ezek után hogyan is teljesülhetnének a parlament működésének alapfeltételei?!

Sőt, Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője még nyílt levelet is írt Kocsis Máténak a hét elején, amiben a fiatal momentumos politikus ismertette, hogy a Momentum csak bizonyos feltételek teljesülése mellett hajlandó részt venni a parlamenti munkában.

Erre reagálva Kocsis Máté, majd Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is kifejtette: aki nem jelenik meg május 2-án a a parlament alakuló ülésén, nem viselhet semmiféle országgyűlési tisztséget.

Úgy tűnik, egészen csütörtökig gondolta mindezt mély meggyőződéssel és nagy egyetértésben a Momentum Hadházy Ákos frissen újraválasztott ellenzéki képviselővel.

Ugyanis a Donáth Anna vezette ellenzéki párt csütörtök este kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy a Momentum frakciója május 2-án leteszi a parlamenti esküt, ám bojkottálja az alakuló ülés érdemi részét.

Az április 3-i választást ugyanis nem ismerjük el tisztességesnek

– tették hozzá a Momentum-frakció képviselői, akik név szerint:

A Momentum elnöksége döntött. Szerintem rosszul, sőt, tragikusan, de ezzel már nekik kell együtt élniük, nekik kell a választókkal elszámolniuk

– minősítette a Momentum csütörtöki bejelentését hivatalos közösségi oldalán, hogy mégis ott lesz a hétfői alakuló ülésen Hadházy Ákos, akinek Facebook-bejegyzéséből az is kiderül, hogy nem haragudott meg örökre a Momentumra.

A szekszárdi állatorvosból lett korrupcióvadász ellenzéki politikus bízik benne, hogy a fiatalok pártjával lesz még számos közös jó ügye a jövőben.

Ez a választás egy elcsalt választás volt, a parlamentben pedig már eddig sem volt meg a lehetősége a képviselőknek ellenőrizni a kormányt. Ha ezeken a feltételeken nem tudunk változtatni, az eredmények is változatlanok maradnak. Változtatni viszont csak akkor tudunk a feltételeken, ha a Fidesz komolyan vesz minket. Fekete-Győr András mostani döntése ezért nagyon szomorú

– érvelt elkeseredett posztjában Hadházy Ákos, aki azt is elárulta: ő hétfőn, az alakuló ülés napján köztéri fogadóórát fog tartani a Parlament előtt, a Kossuth téren. Az ülés helyett pedig Kisvaszarra fog menni, ahol egy roma családot folyamatos retorzió ér a polgármester részéről, mert a nevüket felvállalva számoltak be a roma felzárkóztatásra adott EU-s pénzek elcsalásáról.

Hadházy Ákos nem lesz tagja a Momentum-frakciónak? 

Ezek után jó kérdés, hogy Hadházy Ákos beül-e a Momentum-frakcióba a parlamentben. (Azt egyébként minden további nélkül megteheti, hogy Hadházy Ákos erre nemet mond.)

Az eredeti terv legalábbis ez volt, mert amikor az ellenzéki pártok készültek a tavaly őszi előválasztásra, akkor a Momentum adott az akkor még független országgyűlési képviselőként politizáló Hadházy Ákosnak frakcióbefogadási nyilatkozatot.

Végül valóban Hadházy Ákos nyerte az előválasztást, majd az egyéni képviselői mandátumot is Zuglóban, ahol őt indította a Momentum

(Borítókép: Hadházy Ákos. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok