Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik felszólította Szijjártó Pétert szemétügyben

2022. április 29., péntek 18:16

A Jobbik petícióban arra kérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy diplomáciai úton lépjen fel a Románia felől a folyókon érkező szemét ügyében.

A párt pénteki budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja emlékeztetett arra, hogy egy héttel ezelőtt a román nagykövetségen próbáltak átadni egy petíciót. Korábban megírtuk, hogy a Jobbik feljelentést is tett a Tiszán érkező szemét miatt.

Két napja azonban újra nagy mennyiségű uszadék és szemét érkezett Románia felől a Szamoson.

A szakemberek ennek a szemétáradatnak csak egy részét tudják begyűjteni, a többi a Tiszalöki vízerőmű felé tart, és azon átlépve a Tisza-tavon terül majd szét

– mondta Adorján Béla.

Felszólították Szijjártó Pétert

Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Felső-Tisza árterén mindenütt PET-palackok és műanyag szemét úszik a vízen. A problémáról a közelmúltban egyeztetett a külgazdasági és külügyi tárcával, ahol azt mondták, hogy a román fél tájékoztatása szerint szinte megoldódott a helyzet, és a romániai folyószakaszokon kiszűrik a szemetet. Gyüre Csaba szerint azonban ez nem igaz, mert továbbra is érkezik szemét.

Ez a probléma nem fog megoldódni megfelelő diplomáciai lépések nélkül

– figyelmeztetett Gyüre Csaba.

Felszólította Szijjártó Pétert: lépjen fel azért, hogy az illetékes román szervek szüntessék meg a szennyezést, számolják fel a vízgyűjtő területeken található illegális szemétlerakókat, valamint fokozottan ellenőrizzék a káros anyagokat kibocsátó ipari és agrárlétesítményeket. Sürgette egy monitoringrendszer kiépítését is, hogy a magyar szakemberek hamarabb értesülhessenek a Magyarország felé tartó hulladékról.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese azt javasolta, Szijjártó Péter hasson közvetlenül a román kormányra annak érdekében, hogy „ezt a szennyezést szüntessék be”. Az európai parlamenti képviselő azt is kérte, hogy a miniszter az ügyben keresse meg az RMDSZ-t, valamint lobbizást és nyomásgyakorlást javasolt az ENSZ-re és az EU-s intézményekre – írja az MTI.

Rovatok