Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter: Az ellenzéki politika egy önmagáról szóló picsogás

2022. április 29., péntek 19:56

„Vannak, akik elmondják folyamatosan a tuti receptet, ahogy meg lehet dönteni az Orbán-rendszert, hetente beleszeretnek egy új Messiásba, aki éppen mindent jól csinál, és nem lehet kritizálni” – többek között erről beszélt az LMP hétfőn megválasztott frakcióvezetője a Kibeszélőben, ahol a választás eredményeit és az ellenzéket is méltatta.

Ungár Péter szerint az ellenzék kétharmaddal veszített.

A választójogi rendszer nagyobb részét alapvetően kétharmados módon tudjuk megváltoztatni. Kétharmaddal kell ahhoz nyerni. Nemhogy nem nyertünk kétharmaddal, hanem kétharmaddal vesztettünk.

A politikát az állampolgárok tartják fönn azért, hogy az ő ügyeikkel foglalkozzon, nem azért, hogy a saját ügyeinkkel foglalkozzunk – mondta Ungár, az ellenzék politizálását bírálva.

Az ellenzéki politika egy önmagáról szóló picsogás arról, hogy ideülünk, odaülünk, jaj, de nehéz nekünk. Az egész az önsajnáltatásról és önmagáról szól. És én szerintem azokról kell, hogy szóljon a politika, akik ezt finanszírozzák, akik az állampolgárok.

 A pártprogramokról szólva azt mondta:

Én nem gondolom, hogy ez egy program, azt gondolom, hogy ez egy liberális bevásárlólista, vannak benne olyan dolgok, amik értelemszerűen tényszerűek.

A választási eredményt értékelve a kampány tartalmi elemeiről is beszélt. Hibának tartja, hogy a kampány során átengedték a megélhetéssel kapcsolatos politikai kérdéseket a kormánynak. Szerinte ezért vesztettek el baloldali szavazóköröket. 

Ungár a politikusok felelősségéről is beszélt:

Vannak emberek – és igenis nekik is van felelősségük a saját szavaikért –, akik elmondják folyamatosan a tuti receptet, ahogy meg lehet dönteni az Orbán-rendszert, hetente beleszeretnek egy új Messiásba, aki éppen mindent jól csinál, és nem lehet kritizálni. Bajnai Gordon, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, mikor kicsoda. És ezek az emberek egyszerűen képtelenek biológiailag az önreflexióra. Szerintem ezt lehessen elmondani. 

Az LMP-s politikus úgy gondolja, az ellenzéki hat pártból három-négy nem tudja önmagát definiálni, és ez súlyos probléma.

Ha azt mondjuk, hogy baloldalinak lenni vagy baloldali gazdaságpolitikai, társadalompolitikai gondolatokat gondolni rossz dolog, soha nem lesz többsége a baloldalnak. Ha elfogadjuk a Fidesz-narratívát, amit a »baloldali« szóval, vagy a »liberális«, vagy a »zöld« szóval csinál, akkor soha nem fogunk tudni társadalmi többséget szerezni, mert senki az égadta világon nem fog olyanra szavazni, aki önmagát sem tudja büszkén vállalni.

A Kibeszélőben Ungár Péter arról is beszélt:

A megszokottól eltérően ez a beszélgetés csak podcast formában elérhető, elnézést kérünk olvasóinktól.
A podcastet az alábbi linken tudják meghallgatni:

(Borítókép: Somos András és Ungár Péter. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok