Index Vakbarát Hírportál

Emmi: Álságos pedagógushiányra hivatkozva megszüntetni az óvodás csoportokat

2022. április 30., szombat 06:02

Szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon, az önkormányzat szerint ugyanis a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást. A szakszervezetek úgy látják, a probléma országos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint álságos, hogy egy baloldali vezetésű város pedagógushiányra hivatkozva szüntet meg csoportokat.

A héten lehetett jelentkezni a miskolci óvodába, ahová az önkormányzat adatai szerint szeptembertől 600-zal kevesebb gyereket fognak beíratni, 24 óvodapedagógus pedig nyugdíjba megy, ami azt jelenti, hogy 

38-cal lesz kevesebb, mint amennyire szükség lenne.

Miskolc megyei jogú város önkormányzata azt írta:

A jelenlegi csoportszámok fenntartása esetén a pedagógushiány veszélyeztetheti a biztonságos feladatellátást, emiatt szeptembertől 14-gyel kevesebb csoport működik a városban.

Dajkából és asszisztensből nincs hiány, sőt, kevesebbre lesz szükség. 13 státusz megszűnik, tehát 3-4 munkavállaló veszítheti el az állását. Pedagógusokra viszont nagy szükség lenne.

Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere azt mondta az RTL Híradónak:

Azzal szembesültünk, hogy az óvodapedagógusok életkora egyre magasabb. Az elkövetkező 5-10 évben a jelenleg foglalkoztatott óvodapedagógusaink egyharmada el fogja érni a nyugdíjas életkort.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint

álságos, hogy a város baloldali vezetése a leépítést az éppen általuk szajkózott pedagógushiánnyal indokolja meg.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a pedagógushiány országos jelenség. Az Eduline adatai szerint pedig idén feleannyian jelentkeztek óvodapedagógus képzésre, mint négy éve. A PSZ szerint az alacsony fizetés miatt nem vonzó a szakma a fiataloknak. Egy kezdő óvodapedagógus bére ugyanis bruttó 260 ezer forint, ami a bértábla szerint 14 év múlva emelkedik. Erre jön 52 ezer forint szakmai ágazati pótlék, amivel a fizetés összesen alig haladja meg a nettó 200 ezer forintot.

(Borítókép: Maja Hitij/Getty Images)

Rovatok