Index Vakbarát Hírportál

Náci diktátorként ábrázolták Putyint a budapesti tüntetésen

2022. április 30., szombat 15:33

Ukrajnáért tüntettek a belvárosban, ezzel párhuzamosan oroszbarát csoportok is demonstráltak.

Ukrajnáért álltak ki azok a tüntetők, akik a budapesti Deák téren gyűltek össze szombat délután. A jelenlévők transzparensekkel tiltakoztak Oroszország ellen, sokaknál ukrán zászló, Vlagyimir Putyin orosz elnököt Adolf Hitler náci diktátorhoz hasonlító tábla és az orosz háborús jelhez, a „Z” betűhöz hasonlító transzparens volt.

A téren az ukránok és a szimpatizánsok elénekelték az ukrán nemzeti himnuszt, többen a „Слава Україні!”, vagyis Dicsőség Ukrajnának mondatot skandálták. 

Az eseményről a Sky News is beszámolt, rövid tudósításában megemlítve, hogy Magyarország több ezer ukrán menekültet fogadott az Oroszországgal vívott háború február végi kirobbanása óta, miközben eddig összesen ötmillió ukrán menekült el otthonából.

A Momentum is kivonult

A Szabadság téren a Momentum Mozgalom politikusa, Tompos Márton és a Momentum aktivistái a Magyarországon terjedő orosz álhíreket cáfoló matricákat helyeztek el, ahogyan Facebook-oldalukon fogalmaztak, azért, hogy így tiltakozzanak a putyini propaganda ellen.

Ezzel a megmozdulással párhuzamosan oroszbarát tüntetés is zajlott Budapest belvárosában. 
Ezt – a 168ora.hu szerint – több, kétes hátterű Facebook-oldal szervezte események meghirdetésével.

A szervezők között feltűnt korábban egy bizonyos P. Zoltán is, akinek a neve már korábban felvetődött az orosz katonai hírszerzéshez (GRU) köthetően. Ezt a tüntetést néhány ismert orosz propagandaoldal is népszerűsítette, ugyanakkor parlamenti párt nem nyilvánult meg az ügyben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Tüntetés Budapesten 2022. április 30-án. Fotó:  Szabó Bernadett / Reuters)

Rovatok